Comitetul Nobel norvegian a decis vineri, 10 octombrie 2014, ca Premiul Nobel pentru Pace să fie atribuit indianului Kailash Satyarthi (60 de ani) și adolescentei Malala Yousafzai, în vârstă de doar 17 ani, fiind totdată și cea mai tânără laureată din istoria Premiilor Nobel pentru Pace.
Ambii au luptat împotriva exploatării copiilor și tinerilor, cât și pentru dreptul tuturor copiilor la educație și împotriva exploatării financiare.
Kailash Satyarthi a fost lăudat pentru curajul său din timpul demonstrațiilor, menținând vie tradiția lui Ghandi de a conduce proteste și demonstrații pașnice.
Din păcate, însă, în zonele afectate de conflicte,abuzul copiilor duce la perpetuarea violențelor din generație în generație.
În ciuda tinereții sale, Malala Yousafzay a luptat deja mai mulți ani pentru dreptul tinerelor fete la educație demonstrând astfel, că noua generație poate contribui la îmbunătățirea situației financiare, prin schimbarea la nivel educațional.
Comitetul Nobel, consideră un act important pentru un indian și un pakistanez să se alăture într-o luptă comună împotriva extremismului.
Conform statisticilor, realizate în Asia Centrală, de către un program susținut de ILO, dovedește faptul că 168 de milioane de copii muncesc peste tot în lume. În 2000 numărul copiilor a crescut cu 78 de milioane.
Lupta între suprimarea copiilor și tinerilor și drepturile la educație contribuie la „fraternitatea între națiuni”, fapt care este menționat de către Alfred Nobel, fondatorul prestigioaselor distincţii, în testamentul său, fiind unul dintre criteriile Premiului pentru Pace.