Calatorind e mai bine

Ultima cetate genoveza – Cetatea Enisala

Despre Cetate

Cetatea Enisala a fost construită la sfârşitul secolului al XIII-lea şi a fost inclusă în sistemul defensiv al Ţării Româneşti, fiind transformată mai târziu în garnizoană a Imperiului Otoman.

IMG_3815

Romania are locuri minunate, putin mediatizate, si totusi acest lucru imi incanta simturile.  Imi place sa descopar locuri mai putin cunoscute de lume, ma face sa ma regasesc, sa ma simt mandra ca pot beneficia de frumusetea acestor zone. Sa va spun cateva lucruri si despre acest loc, recent descoperit, si anume, Cetatea Enisala, nume care provine din limba turca – Yeni Sale – care inseamna Noua vestire. Se spune despre ea, ca este ultima cetate genoveza care parca sta sa pazeasca canelele de legatura dintre lacul Babadag si lacul Razelm

 

Drumul de acces

Ruinele fortarei se afla la 2 km de localitatea Enisala, intr-o locatie foarte frumoasa, pe un deal calcaros. Cercetările arheologice au fost începute în anul 1939 și au continuat, cu mici întreruperi, în perioada anilor 1970-1998. Materialele descoperite în urma cercetărilor arheologice și mai ales monedele bizantine, genoveze, tătărăști, moldovene, muntene sau turcești atestă rolul militar, politic, administrativ și economic pe care l-a îndeplinit cetatea. (www.wikipedia.ro)

Intrarea in cetate se face pe un drum in urcare, recent construit si foarte accesibil. Masinile se parcheaza in capatul strazii, fiind amenajata o parcare speciala pentru vizitatorii Cetatii, accesul facandu-se pietonal

La intrarea in Cetatea este amenajat un loc pentru vanzarea de produse comerciale. Domnul de la caserie fiind foarte dragut si atent la cerintele noastre.

IMG_3717

Cetatea Enisala

Pentru mine aceasta Cetate a fost o reverie, a fost un cuantum de sentimente si emotii, un loc parca desprins din Rai. Acolo te poti regasi, e liniste, iar peisajul este unic, din toate punctele de vedere: istoric, geografic, cultural.

Romania mai putin cunoscuta, Romania noastra, are frumusetile ei nebanuite. Noua, nu ne ramane decat sa le descoperim in perfectiunea ei nebanuita.

Cu ocazia asta noi am ales sa mergem si in Dunavatu De Jos pentru o plimbare cu barca, iar copiii au fost megaincantati .Va spun sincer, merita fiecare minut investit sa poti vedea acele locuri.

IMG_3550

 

Dezavantaje

Am avut si o intamplare nefericita si trebuie sa o spun. Locul este de-a dreptul demential, privelistea si  linistea iti patrund prin toti rarunchii corpului, insa in momentul in care am ajuns in cetate efectiv am vazut doi baieti s-au ospatat cu “pita si salam” pe ruinele cetatii. Acest fapt m-a dezgustat complet, pentru ca pana la urma ceea ce altii au faurit, altii isi bat joc.

Tine de noi sa avem grija de locurile pe care le mostenim, de frumusetea Romaniei si linistea ei.

 

 

Saludic (a)

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Laura Iacob

Numele meu este Laura, sunt mamica a doi copii minunati si sotia Lui Mihai cel curajos, care ma incurajeaza in tot ceea ce fac. Impreuna facem lucruri minunate, dar cel mai mult ne place sa calatorim. Sa vedem lumea asta in lung si-n lat, sa gustam putin cate putin din cultura fiecarei tari si sa cunoastem oameni faini. Ne place sa traim emotii pe care mai apoi sa le povestim cu ceilalti.

S-ar putea să-ți placă și...