De Raphaele Frier si Aurelia Fronty
Pe blogul meu am mai scris un articol despre Malala Yousafzai pentru ca este o poveste interesanta despre lupta si ambitie.
Astazi o sa scriu despre cartea Malala si dreptul fetelor la educatie
Este o fata pakistaneza si musulmana, iar povestea ei m-a impresionat in adevaratul sens al cuvantului. Copiii mei stiau despre ea pentru ca mai discutasem candva despre Malala iar acum am zis PERFECT, o carte pe care sa le-o citesc si care sa fie explicata exact pe intelesul lor. Chiar aveam nevoie de asa ceva si pentru asta libraria Cartemma se afla printre librariile preferate ale familiei noastre.
Pentru cei care nu stiu inca cine este Malala – ea este o fata pakistaneza care a luptat pentru dreptul la educatie al femeilor atunci cand le=a fost luat. Este fata care a fost impuscata intr-un autobuz, de catre talibani, dar care a invins moartea si mai presus de atat este fata care in anul 2014 a castigat premiul Nobel pentru Pace.
Este un real exemplu pentru multe fete si merita aprecierea tuturor si mai ales merita sa-i cititi povestea.
In momentul de fata, Malala locuieste in Marea Britanie pentru ca inca este amenintata cu moartea in tara ei.
In timp ce citeam povestea, copiii mi-au pus foarte multe intrebari. De ce femeile nu aveau drepturi la educatie? De ce li se interzicea sa mearga la scoala? De ce sunt batute? De ce, de ce?
Este greut pentru ei sa inteleaga ca sunt tari in care mentalitatea este total diferita ca sunt tari in care educatia lispeste cu desavarsire si nu au acces nici macar la o carte sau un creion, ca sunt tari in care esti obligat sa porti rochii atat de lungi ca niste colivii (burqa) si unde nu ai voie sa iti arati chipul, ca sunt tari in care frica se cuibareste peste tot.
Am incercat sa le explic cat de cat sa ii fac sa inteleaga ca sunt tari unde dreptul la libertate este nul iar lupta lor este apriga.
Malala Yousafzai spunea asa: “Dragi frati si surori, doar in intuneric ne dam seama de importanta luminii. Devenim constienti de importanta vocii noastre atunci cand suntem redusi la tacere”
Pentru unii oameni durerea este constructiva si asta ma bucura. Astazi, Malala isi continua lupta pentru educatie si spera ca toti copiii pakistanezi sa aibe dreptul sa mearga la scoala, indiferent de statul social sau daca sunt baieti sau fete.
“Vom duce mai departe lupta impotriva saraciei, a ignorantei, a nedreptatii, a rasismului si a privarii drepturilor fundamentale, peste tot in lume”
Va recomand cu incredere aceasta carte, in special parintilor care au copii mai maricei. Este o carte care merita toata atentia ta, iar pe Cartemma o gasiti la reducere