Calatorind e mai bine

Manastirea Rupestra Sinca Veche – un loc de veghe si insufletire Dumnezeiasca

In sfarsit am ajuns si la Manastirea  Rupestra din Sinca Veche, un loc in care mi-am dorit de mult timp sa ajung.

Localizare: Manastirea se afla intre Brasov si Fagaras, mai exact la 45 de km fata de Brasov si la 22 de km de Fagaras, in satul Sinca Veche.

Manastirea Rupestra

De cum ajungi in curtea Manastirii te intampina o caldura sufleteasca de neexplicat. Acest complex este unul bogat in istorie aflandu-se pe lista celor mai vechi feudale romanesti. Bisericile rupestre de la Sinca Veche mai sunt cunoscute si cu numele de: templul implinirii rugaciunii, templul ursitelor, manastirea rupestra, pestera sau grota. Este un monumente aflat in lista minumentelor istorice.

Manastirea rupestra nu a putut fi datata cu precizie, versiunea mai des intalnita accepta ca an al aparitiei 1742, moment cand bisericile ortodoxe sunt interzise. Sunt pareri care spun ca manastirea exista de cateva mii de ani, avand origini dacice sau chiar mai inaintate.

Manastirea rupestra este asezata intr-un peisaj mirific, la poalele Muntilor Fagaras, de unde se vad cele mai frumoase peisaje.

Se spune ca aici se intampla fenomene nemaiintalnite si fascinante, se aud mituri legate de acestea, dar eu nu vreau sa va vorbesc despre asta. Eu vreau sa va spun doar ca ceea ce am simtit inauntrul grotei a fost un sentiment de impacare, de liniste si insufletire Dumnezeiasca. Am simtit ca Dumnezeu ma mangaie pe suflet si ca noi suntem sub ocrotirea Lui. Nu caut fenomene si nu sunt adepta minunilor sau ale fenomenelor SF, dar stiu ca acolo unde este credinta, Dumnezeu vorbeste si acolo unde sufletul ti-e deschis Dumnezeu te mangaie. Hornul circular scobit in piatra si prin care patrunde lumina in “altar” joaca rolul turlei, focalizand energiile universului pe podeaua pesterii

Timpul nostru este din ce in ce mai pretios. Sfatul meu este sa va rupeti o bucata din timpul vostru si sa mergeti acolo, sa traiti pe viu aceste sentimente si sa mergeti cu sufletul deschis.

Curtea Manastirii Rupestre este deosebita, se afla pe Dealul Plesu, la poalele muntilor Fagarasului, este o curte frumos amenajata de calugarii de acolo, aleile sunt din piatra si strajuite de garduri facute din lemn de alun, un decor de o modestie naturala superba. Pe alei turistii s epot plimba linistiti sau se pot aseza pe bancile amenajate.

Izvorul BunaVestire

Tot in aceasta curte se afla si un Izvorul Bunavestire, amenajat cu pietre de rau, iar batranii satului spun ca ar avea proprietati vindecatoare. Este un izvor sfintit de sute si sute de ori  de-a lungul secolelor prin slujbele de sfintirea apelor la Boboteaza si la Izvorul Tamaduirii.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Laura Iacob

Numele meu este Laura, sunt mamica a doi copii minunati si sotia Lui Mihai cel curajos, care ma incurajeaza in tot ceea ce fac. Impreuna facem lucruri minunate, dar cel mai mult ne place sa calatorim. Sa vedem lumea asta in lung si-n lat, sa gustam putin cate putin din cultura fiecarei tari si sa cunoastem oameni faini. Ne place sa traim emotii pe care mai apoi sa le povestim cu ceilalti.

S-ar putea să-ți placă și...