Calatorind e mai bine

Iata ce trebuie sa stii daca planuiesti o excursie in Porto – Portugalia

Am bifat una din cele mai frumoase excursii avute pana acum si anume un trip complet in Portugalia.

Articolul complet il gasiti aici

In acest articol vreau sa va povestesc pas cu pas despre Porto si in mod special despre locul meu preferat de acolo si anume Gradinile Palacio de Cristal care din punctul meu de vedere ocupa locul fruntas in vizita noastra in Porto.

Ce trebuie sa stii daca planuiesti o excursie in Porto

Porto este al doilea oras ca marime si importanta al Portugaliei, dupa Lisabona, situat in zona de Nord a tarii, ceea ce m-a facut sa ma indragostesc rapid de stradutele lui romantice si oamenii extraordinar de veseli si optimisti. Orasul Porto este situat de-a lungul raului Douro, iar aici gasesti cele mai bune vinuri de Porto, preparat din rachiu struguri neutru, cunoscut sub numele de „aguardente” sau „brandy” (nici o asemanare cu brandy comercial), in scopul de a intrerupe fermentatia, pastrand astfel zahar rezidual in vin si crescand substantial continutul de alcool. Vinul este apoi depozitat si invechit, in butoaie (baricuri de stejar special – barrique – inainte de a fi imbuteliate) in pivnte reci si intunecate asa cum intalniti in Vila Nova de Gaia, pe malul raului Douro.  Este de obicei un vin dulce, rosu, adesea servit ca desert desi vine in soiuri uscate, semi-uscate si albe.

Sfat: Cramele se inchid la ora 17, asadar asigurati-va ca aveti timp de vizita pentru ghid si degustare. Un traseu tine aproximativ 60 de minute.

 

 

Ce poti vizita in Porto

Eu sunt genul de om care ma documentez foarte bine inainte sa plec intr-o excursie. Asadar, dupa cateva zile de cautari lista mea  suna cam asa:

Ponte de Dom Luís I 

Grandiosul pod Dom Luis I este unul din cele mai iconice structuri din Portugalia si un obiectiv turstic de neratat al orasului Porto.  Structura este conceputa pe doua nivele: partea superioara deserveste zonei pietonale si al traficului rutier, iar partea inferioara este rezervata liniei de metrou.

Livraria Lello

Libraria Lello este una din cele mai dichisite librarii din lume, cu tavane sculptate in lemn, acoperis de vitralii si scari rosii. Pretul de intrare este de 5 euro de persoana, iar biletul se achizitioneaza de la cateva cladiri distanta fata de librarie. Daca nu va descurcati, cu siguranta, o fata draguta de la intrare va va indruma catre casierie. Noi am asteptat aprozimativ 30 de minute la o coada imensa, dar a meritat. In pretul biletului va puteti achizitiona carti.  Tot aici, s-a filmat si Harry Potter.

Livraria Lello
Rua das Carmelitas 144
Porto

Telefon: +351 222 002 037

Program:
Luni-Vineri – 10:00 to 19:30
Sambata-Duminica – 10:00 to 19:00

Stadionul FC Porto

Stadionul FC Porto a fost terminat in 2003 pentru a putea gazdui meciul de deschidere a Campionatului Europeande Fotbal din 2004. Pretul unui bilet este de 13 euro include un ghid care va va prezenta intreg stadionul, de la vestiare pana la loja prezidentiala. Veti putea face poze, iar la sala de conferinta va va intampina un fotograf care contra sumei de 10 euro va va face o poza cu aparat profesional in cadrul unei conferinte FC Porto imaginare.

Adresa: Avenido Fernao de Magalhaes  4350 – 149. Se poate ajunge cu autobuzul 401 sau cu masina proprie.

 

 

FC Porto

Rua Santa Caterina

Strada Santa Caterina este una din strazile super romantice ale Porto-ului. Aici veti gasi inclusiv renumita Cafenea Majestic, renumita pentru frumusetea ei, aflandu-se in top 10 cele mai frumoase cafenele din lume. Cafeneaua a fost construita in anul 1921, pe atunci avand numele de Elite, iar legenda spune ca aici si-au gasit inspiratia nenumarati scriitori.

 

In Portugalia si in mod special in Porto, cafeaua este momentul zilei in care ceasul se opreste, cultura cafelei este atat de puternica incat este imposibil sa refuzi o invitatie la cafea 🙂

Tot pe Rua Santa de Caterina vei gasi nenumarate magazine, un mall si tot aici e locul unde iti poti achizitiona suveniruri si iti poti crea multe amintiri placute sau poti lua masa la unul din restaurantele de pe strada.

Mall Villa Caterina pe strada Rua Caterina

Jardim do Palacio de Cristal

Gradina Palacio de Cristal nu este doar un parc, este o invitatie catre o alta lume trascendenta celeilalte. Aici vii sa cunoscti cultura portughezilor, sa mananci local, tot aici sunt targuri cu produse traditionale, vei gasi gradini de trandafiri, pauni plimbandu-se lejer in frumoasele gradini, fantani, diferite soiuri de copaci si una din cele mai impresionante privelisti asupra orasului Porto, Gaia si Douro.

Intrarea este gratuita, wifi gratuit, piese de teatru si concerte. Din punctul meu de vedere detine un loc fruntas in clasamentul meu. Este locul ideal in care sa te plimbi cu copiii, sau singur, sa iei pranzul la pauza de masa sau pur si simplu sa te deconectezi de agitatia orasului. 

hdr

 

Ribeira Se afla in apropierea raului Douro si aici vei gasi multe stradute inguste, romantice si casute colorate. Este unul din locurile care mi-a ramas in amintire prin frumusetea ei. Tot aici gasesti nenumarate crame pe care se merita sa le vizitezi.


  


Sa va povestesc cate ceva si despre partea culinara. Daca ajungi in Porto si nu mananci peste sau bacalhao nu ai facut nimic 🙂 Aici pestele este proaspat, mesele sunt bogate in vitamine si au un gust desavarsit. Noi am mancat ieftin. Am gasit un restaurant pe Rua Galerias de Paris, iar restaurantul cu acelasi nume serveste meniul zilei cu doar 5 euro de persoana. Meniul include sopa, felul 2 la alegere si desert (salata de fructe sau jeleu).
Restaurantul se afla in apropierea Librariei Lello, foarte aproape de centru. Seara sunt concerte de jazz, in mod special. Noi am fost surprinsi placut de aceasta locatie, unde personalul este deosebit de amabil si mancare ieftina si buna.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Laura Iacob

Numele meu este Laura, sunt mamica a doi copii minunati si sotia Lui Mihai cel curajos, care ma incurajeaza in tot ceea ce fac. Impreuna facem lucruri minunate, dar cel mai mult ne place sa calatorim. Sa vedem lumea asta in lung si-n lat, sa gustam putin cate putin din cultura fiecarei tari si sa cunoastem oameni faini. Ne place sa traim emotii pe care mai apoi sa le povestim cu ceilalti.

S-ar putea să-ți placă și...