Calatorind e mai bine

Balvanyos – inima naturii

De curand ne-am intors din mica noastra escapada in Balvanyos. Asadar, am impresii la cald legate de acest loc si pe care vreau sa le impartasesc cu voi.

Cum ajungi in Balvanyos?

Mica statiune Balvanyos se afla la 72 de km distanta fata de Brasov si la 44 km fata de Covasna. Drumul este bun, se ajunge relativ repede, iar peisajul este de vis.

Se spune ca in Balvanyos este aerul cel mai curat din Romania, o oaza de relaxare, izvoare minerale si delicii culinare la preturi foarte bune! Statiunea este relativ foarte mica, are cateva pensiuni, si 1-2 restaurante, restul este doar drumetie. La Balvanyos ursii sunt la ei acasa, asadar te poti astepta oricand sa te intalnesti cu ei. Noi i-am vazut si ne-a placut!

Ce poti face in Balvanyos?

 

Statiunea este recunoscuta pentru apele sale minerale, este un loc excelent pentru odihna si relaxare, aflat in mijlocul padurii, gazele mofonice sunt foarte puternice, rocile vulcanice si sedimentele din sol, emanatiile de bioxid de carbon si de hidrogen sulfurat au favorizat aparitia mai multor izvoare de apa minerala. Compozitia lor chimica le face sa fie foarte eficiente in tratamentul afectiunilor stomacale si intestinale.

  • Baile Apor (izvoare tamaduitoare)

Este un teritoriu cu multe izvoare de apa, de diferite compozitii si bazine de ape minerale cu emanatii de gaze.
Specific Bailor Apor este si zgomotul pe care il produc emanatiile de gaze de hirogen sulfuric, bioxid de carbon.
Izvoare cu compozitii asemanatoare se mai gasesc doar in Columbia si Insulele Java. Aici sunt mai multe bazine, amenajate pentru a deservi oamenilor ca tratament

Bazinul mare are apa de tip sulfat de calciu cu un continut ridicat de fier si aluminiu, indica prezenta abudenta de alaun.

Indicatii: pentur diverse boli de piele (psoriazis, eczema, dermatita seboreica). Are efect de detoxifiere, antiinflamator, reduce hipersensibilitatea si are efect  antiparazitar. Creste temperatura cu 2-3 gr Celsius stimuland circulatia sangelui in capilare. Este indicata in afectiuni reumatismale si locomotorii si extrem de eficiente in cazul bolilor cardiovasculare (hipertensiune, arteroscleroza, insuficienta circulatorie)

Aici scaldatul este interzis datorita acumularii gazelor!

Baile Balvanyos s-au format prin contopirea a trei colonii de bai. In pestera situata in apropiere s-au acumulat gaze terapeutice, iar pe pereti s-au acumulat picaturi de “vitriol” folosite de oameni pentru autovindecare.

  • Cetatea Balvanyos

In Nordul statiunii se afla Cetatea Balvanyos, una din cele mai mari cetati stravechi ale secuilor

  • Lacul Sfanta Ana

Singurul lac din Europa Centrala asezat pe un crater vulcanic stins, denumit Ciomatu Mare. Este situat in  masivul Ciomatu, ij apropiere de statiunea Tusnad. Puritatea apei se apropie de aceea a apei distilate, cu numai 0.0029 ml minerale. Aici intalnesti natura in perfectiunea ei. Timpul pare ca sta in loc, iar asezarea este una din cele mai frumoase ale Romaniei. Langa lac se afla si o capela romano-catolica cu hramul Sfintei Ana.

 

  • Tinovul Mohos

Ce este un tinov? Conform dictionarului, este o mlastina oligotrofa.

Dar ce-o fi oligotrof? Tot conform dictionarului aflam ca inseamna un sol sarac in substante minerale si nutritive .

Tinovul Mohos este o mlastina pe care o poti vizita mergand pe jos, fara barca sau hovercraft. Este amplasat geografic in Masivul Ciomatu, aproape de Lacul Sfanta Ana. Odata ajunsi la locatie, daca mergi cu masina se plateste o taxa de 25 de lei pentru parcare. In aceasta taxa este inclus drumul pana la lac cu un autobuz dus-intors si un ghid catre Tinovul Mohos. Tot aici se gaseste o gheretuta unde se prepara celebrii colaci spiralati si un magazin de suveniruri.

Am facut si o mica escapada la Baile Tusnad pentru ca eram relativ aproape. Acolo, statiunea e putin mai mare. Sunt Hoteluri unde se fac tratamente cu apa termala si izvoare de unde iti poti lua apa minerala direct de la sursa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Laura Iacob

Numele meu este Laura, sunt mamica a doi copii minunati si sotia Lui Mihai cel curajos, care ma incurajeaza in tot ceea ce fac. Impreuna facem lucruri minunate, dar cel mai mult ne place sa calatorim. Sa vedem lumea asta in lung si-n lat, sa gustam putin cate putin din cultura fiecarei tari si sa cunoastem oameni faini. Ne place sa traim emotii pe care mai apoi sa le povestim cu ceilalti.

S-ar putea să-ți placă și...