Despre viata

Ce trebuie sa stii inainte sa iti construiesti casa visurilor tale!

Casa visurilor mele? Mereu mi-am imaginat casa visurilor mele ca fiind o cabana de lemn undeva departe de civilizatie. Sa ma trezesc in ciripit de pasari si sa adorm pe sunetul lemnelor arse in semineu.

Dar in realitate casa visurilor mele a trebuit sa fie practica, aproape de magazine, scoli si gradinita, iar ca aspect sa fie cat de cat unica si sa ne poata defini. Am dat o tura pe https://www.aia-proiect.ro/ si am descoperit niste proiecte case doar cu parter exact pe gustul nostru. Intotdeauna mi-au placut casele pitoresti, cu un singur etaj care sa ma duca cu gandul la viata traita la tara, dar intr-un stil adaptat vremurilor noastre. De fel nu ma atrag casele mari, impunatoare ci mai degraba rezonez cu casutele mici, pe un singur nivel intr-o curte plina de verdeata si cu multe zone de relaxare.

O casa reprezinta cea mai mare parte din viata noastra. Acolo traim, acolo ne crestem copiii, acolo ne dezvoltam si cu totii ne dorim sa avem o casa placuta, dotata, intima si de ce nu, unica care sa ne reprezinte intru totul.

Trebuie sa va ganditi, de asemenea, ca o casa reprezinta o cheltuiala uriasa si care va ocupa o mare parte din bugetul vostru. Asadar mai jos o sa va expun cateva idei legate de detaliile la care trebuie sa fiti atenti atunci cand va propuneti sa va construiti  casa mult visata.

De ce sa tii cont atunci cand vrei sa iti construiesti propria casa?

  • intimitatea

Pentru noi este foarte importanta zona in care vom alege sa ne construim casa. Imi doresc inimitate, aer curat, priveliste frumoasa dar in acelasi timp sa am aproape scoala, magazine chiar si un mijloc de transport (in cazul in care nu voi putea conduce). In momentul de fata multe orase sunt in plina dezvoltare iar piata ofera multe locuri frumoase unde iti poti construi casuta mult visata. Tineti cont ca intimitatea este deosebit de importanta. Nimanui nu i-ar place sa aibe niste vecini curiosi care sa poata privi zilnic “peste gard”.

  • alegerea echipei de proiectare

Arhitectul este persoana care iti va transforma casa desenata pe hartie in “acasa”. Intodeauna este bine sa alegi o echipa de proiectare cu experienta, care sa aibe un portofoliu bogat si recomandari de incredere. Alegerea proiectantului este una din partile importante ale viitoarei tale case. Gandeste-te sa alegi un arhitect cu care poti colabora si ii poti spune tot ce iti doresti de la casa, astfel incat la intalnirea cu el sa te asiguri ca ai cerut tot ce iti trebuie. Proiectul va include pe langa schita efectiva si stabilirea structurii casei, realizarea instalatiilor sau finisarea lucrarilor.

  • dotarile

Casa visurilor mele este incalzita cu semineu, pe lemne. Ei bine, daca e sa ma gandesc acum la ce as alege, cu siguranta as alege confortul de a avea incalzire pe gaz, fara sa trebuiasca sa car lemne, sa le tai cu toporul sau sa le aranjez frumos la locul lor. Este o munca titanica, iar eu, mama cu doi copii, mi-ar fi foarte greu sa fac lucrurile acestea fara sa am nevoie mereu de ajutorul sotului meu.

  • unicitate

Casele sunt asemanatoare intre ele, dar noi ne dorim sa avem o casa unica in care sa ne simtim bine, sa avem o gradina plina de flori, iar in spatele casei o livada cu pomi fructiferi. O casa in care va veti putea distinge amprenta personala, ca o nota de rafinament si unicitate e tot ce isi doreste oricine, iar acea casa sa se transforme in “acasa”.

  • un deviz corect

Devizul este un document de evaluare anticipata a cheltuielilor de material cat si a fortei de munca necesare pentru executarea unei lucrari proiectate. Un deviz realizat corect iti poate aduce linistea in desfasurarea proiectului. Intotdeauna am fost genul de oameni care am vrut sa stim exact cat ne-ar costa casa inca de la proiectul ei. Asadar, un deviz legat de materiale, costuri, oameni iti va spune exact ce asteptari sa ai in momentul in care te apuci de constructie.

  • Izolatia

Izolatia unei case este foarte importanta deoarece iti poate creste sau scadea facturile la gaz, curent, lemne….De altfel,  chiar daca e putin mai scump sa alegi o izolatie de calitate eu sunt de parere ca merita tot efortul. Un plan de constructie care nu ia in calcul eficienta sistemului de izolare va cauza aparitia mucegaiului, in special in baie si in bucatarie. De aceea trebuie sa fie prioritar atunci cand vine vorba de constructia casei tale. Vei economisi in timp, bani la facturi, iar casa nu va avea acel miros de mucegai.

  • Profitati la maxim de lumina naturala

Lumina ne energizeaza si ne da o stare de bine. Cui nu ii place o casa luminoasa? Fiti atenti la lumina naturala si profitati din plin de ea, atunci cand va ganditi la orientarea ferestrelor. Ea va aduce un aport destul de mare la sistemul de incalzire al casei, la sanatatea noastra cat si starea de spirit.Cu ajutorul luminii naturale veti putea sa creati o atmosfera calda, primitoare si sanatoasa in casa.

  • Pretul

Exista o vorba romaneasca: Suntem prea saraci ca sa ne permitem lucruri ieftine! Este foarte adevarat! Nu cautati sa ridicati casa ieftin si atat pentru ca mai apoi sa aveti unde sa va cheltuiti banii. Ganditi-va ca in aceea casa veti locui toata viata si vreti sa aveti liniste dupa ce o sa va mutati in ea si nu sa faceti eventuale reparatii pentru ca nu a fost gandita bine de la bun inceput. Pe piata sunt multe firme care lucreaza de mantuiala si asta o stim cu totii. Ganditi-va bine inainte sa alegeti cabinetul de proiectare cat si muncitorii cu care veti ridica casa sa fie profesionisti si nu amatori. Tot la economie se refera si acest punct.

Acest articol a fost scris pentru Super Blog 2019.

 

 

 

 

2 comentarii

  1. […] Ce trebuie sa stii inainte sa iti construiesti casa visurilor tale! […]

  2. spune:

    1

Lasă un răspuns

Laura Iacob

Numele meu este Laura, sunt mamica a doi copii minunati si sotia Lui Mihai cel curajos, care ma incurajeaza in tot ceea ce fac. Impreuna facem lucruri minunate, dar cel mai mult ne place sa calatorim. Sa vedem lumea asta in lung si-n lat, sa gustam putin cate putin din cultura fiecarei tari si sa cunoastem oameni faini. Ne place sa traim emotii pe care mai apoi sa le povestim cu ceilalti.

S-ar putea să-ți placă și...