Retete

Supa de galuste cu gris – reteta din bucataria mamei mele

Vreau sa va propun o banala reteta de supa de galuste cu gris cu anumite secrete pentru ca galustele voastre sa iasa perfect.

In majoritatea retetelor de supa, galustele sunt preparate cu oua intregi, amestecate cu gris si putin praf de copt sau bicarbonat. Ei bine, mai jos o sa va dezvalui cateva secrete din bucataria mamei mele, secrete care o sa va faca galustele pufoase si foarte delicioase.  In articolul de mai jos va voi prezenta banala supa de carne cu galuste, o reteta delicioasa, perfecta pentru zilele friguroase de ianuarie.

Aceasta reteta va face parte din cartea la care lucrez acum “Retete din bucataria mamei mele” – o multitudine de retete adunate din carti vechi lasate mostenire din neam in neam, in bucataria mamei.

Pentru inceput trebuie sa tineti cont cand alegeti carnea pentru supa, aceasta sa fie partea osoasa, la carnea de vita alegem rasolul, iar la carnea de gaina sa incercam sa alegem o gaina batrana. Carnea sa fie proaspata, de calitate foarte buna. Inainte de a fi pusa in cratita la fiert aceasta se spala foarte bine, dar fara a fi lasata foarte mult timp in apa.

Se pune carnea in cratita, in apa rece si va fierbe la foc potrivit. Ori de cate ori va fi necesar se va lua spuma care se va forma deaupra cu o lingura. Carnea va fi fiarta in momentul in care furculita va intra cu usurinta in ea. Dupa ce carnea a fost fiarta se adauga jumatate de pahar de apa pentru limpezire.

Beneficiile supei

Nutritionistii recomanda sa avem o alimentatie sanatoasa pe timp de iarna pentru a preveni afectiunile respiratorii sau ale tractului gastro-intestinal si obezitatea. O alimentatie bogata in grasimi poate duce la cresterea in greutate si poate avea consecinte triste pentru organism.

Supele sunt preparate foarte hranitoare si sunt scazute in calorii. Carnea de pui sau vita are putine grasimi si sunt mai usor de digerat. In compozitia lor se gasesc vitamine (A, B1, B2, B3, B6, C, E, PP), micro si macro-nutrienti, iar in carnea de pui se gaseste in special potasiu, fier, fosfor, magneziu si zinc. Niacina sau vitamina B3 este benefica pentru celulele nervoase, iar vitamina B6 pentru inima.

Supa de carne cu galuste de gris

Ingrediente

  • 1 kg carne de vita (rasol) sau spata
  • 2 radacini patrunjel
  • 2 morcovi
  • 1 telina
  • 1 ardei
  • 1 ceapa
  • cateva boabe de piper
  • sare

Carnea se pune in cratita, cu apa rece si se pune la fiert impreuna cu jumatate din cantitatea de sare. Dupa ce incepe sa dea in clocote se aduna spuma ridicata, se adauga zarzavatul curatit, taiat in jumatati. Se lasa la fiert, la foc mic, pana cand apa va scadea la jumatate. Cand carnea si zarzavatul sunt fierte adaugam restul de sare si luam supa de pe foc lasand-o sa se limpezeasca turnand peste ea un pahar de apa rece.

Galuste pentru supa

Ingrediente galuste

  • 2 oua
  • O lingura unt
  • Gris cat cuprinde pentru a fi potrivite

Se pune intr-un castron untul, se freaca spuma, se adauga galbenusurile de ou, albusul batut spuma tare, grisul sub forma de ploaie (amestecand usor ca spuma sa nu cada) atata cantitate incat se formeaza o compozitie potrivita (cum ar fi de exemplu o smantana care sa nu curga). Cu ajutorul unei linguri de metal rupem din compozitia de mai sus galuste cat sa cuprinda jumatate din lingura. Galustele se fierb in supa de carne strecurata si pusa in cratita (in momentul in care aceasta va da in clocote). Cand sunt fierte, fiecare cu ajutorul unei linguri se pune in castron, se toarna pe incetul supa, se adauga patrunjel verde tocat si se serveste imediat (altfel se ingroase). Galustele sunt fierte atunci cand mijlocul lor nu mai este cleios. Aceasta reteta este potrivita si pentru supa fara carne, in care se fierb doar legumele.

Pofta buna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Laura Iacob

Numele meu este Laura, sunt mamica a doi copii minunati si sotia Lui Mihai cel curajos, care ma incurajeaza in tot ceea ce fac. Impreuna facem lucruri minunate, dar cel mai mult ne place sa calatorim. Sa vedem lumea asta in lung si-n lat, sa gustam putin cate putin din cultura fiecarei tari si sa cunoastem oameni faini. Ne place sa traim emotii pe care mai apoi sa le povestim cu ceilalti.

S-ar putea să-ți placă și...