Cu totii stim cât de bine ne face o simplă plimbare in natură.
Sunetul padurii, mirosul copacilor, lumina soarelui care se joacă printre frunze, aerul curat – toate aceste lucruri ne oferă un sentiment de bine. Ne reduce stresul de zi cu zi, ne ajută să ne relaxăm si să gandim mai clar.
Japonezii sunt convinsi că chiar și o cantitate mică de timp în natură poate avea un impact major asupra sănătății noastre. O baie forestieră de două ore vă va ajuta să vă deconectați de tehnologie cat si stres.
Te va aduce în momentul prezent și te va relaxa.
Cum se face o baie de pădure?
În primul rând, găsește un loc.
Asigură-te că ai lăsat telefonul acasă. Scopul este sa mergi incet fără să te mai gandesti la nimic altceva. Nu ai nevoie de niciun fel de dispozitive tehnologice. Lasă-ți corpul să fie ghidul tău. Ascultă unde vrea să te ducă. Urmărește-ți nasul și ascultă-ti gandurile. Nu contează dacă nu ajungeți nicăieri. Nu te duci nicăieri.
Savurează sunetele, mirosurile si obiectivele naturii si lasă padurea să-ti intre in simturi. Cheia pentru deblocarea puterii pădurii este în cele cinci simțuri ale tale.
Lasă natura sa intre prin urechile, ochii, nasul, gura, mainile si picioarele tale.
Ascultați păsările cântând și briza care se zvârlă în frunzele copacilor. Priveste frunzele e verzi ale copacilor și lumina soarelui care se filtrează prin crengi. Miroase parfumul pădurii și respiră în aromaterapia naturală. Gustă prospețimea aerului în timp ce respirați adânc. Puneți mâinile pe trunchiul unui copac. Întinde-te pe pământ. Gusta din aroma pădurii și eliberează-ți sentimentul de bucurie și calm. Acesta este al șaselea simț, starea sufletească.
Acum te-ai conectat cu natura. Ai traversat podul spre fericire.
Cand vine vorba de calm si relaxare nu exista o solutie de dimensiuni unice, ea difera de la o persoana la alta. De aceea este foarte important sa gasesti locul care ti s epotriveste. Daca iti place mirosul de sol umed, atunci vei fi mai relaxat acolo unde paisajul iti poate oferi aceea senzatie. Daca reusesti sa gasesti locul potrivit atunci efectele padurii vor fi mai puternice.
Se poate chiar sa gasesti locul preferat intr-un mediu rural care sa iti aminteasca de copilarie, de vremurile fericite din trecut. Acele locuri sunt speciale, iar legatura dintre acestea este puternica.
Poate ca munca te-a solicitat toata saptamana si iti e greu sa incetinesti, atunci ar fi bine sa mergi cu o persoana care te poate ajuta sa te simti confortabil.
Stiati ca: sunt tari unde terapia aceasta este in plina dezvoltare, unde oamenii sunt ghidati in plimbari, iar medicii sunt la indemana pentru a oferi evaluari generale de sanatate. Cand ajungi, primul lucru este sa ti se ofera un control de sanatate fizica si un chestionar psihologic, In urma acestor teste, terapeutul elaboreaza apoi un plan de mers pentru tine.
Parerea mea este ca totul poate fi mult mai simplu iar baile de padure se pot face fara un ghid. Se pot realiza fie individual, fie cu persoana cu care te poti simti in largul tau.
De asemenea, pe langa baile de padure mai poti face yoga, terapia de primavara, meditatie, exercitii de respiratie, aromaterapie naturala, observarea plantelor. Baia de padure se poate face oriunde exista copaci, pe vreme calda sau rece, pe ploaie, soare sau zapada.
Mai jo va las un videoclip care va explica pas cu pas ce inseamna shinrin-yoku cat si un videoclip cu sunete din padure!
[…] Material realizat de blogul Familia Mea […]