Calatorind e mai bine

Petis, Sibiu, un sat uitat de lume si de timp

La aproximativ 40 de km de Sibiu, pe drumul dinspre Șeica Mare, peste dealuri și văi se află satul Petiș, Petersdorf, un cătun uitat de lume și de timp. Am simțit că ne-am întors în timp cu cel puțîn 100 de ani.

Pe vremuri, Petișul era un sat săsesc falnic, avea o școală și două biserici. După Revoluție, șii au plecat, lăsând în urma lor case pustii.

Nu e prima oara când mergem acolo, dar e prima oară când îmi doresc să scriu despre această minune de sat.  Într-un fel poate că îmi doream să stiu doar eu de acest sat și să mă bucur de fiecare dată când ajung acolo de liniștea și binecuvântarea pe care a așezat-o  Dumnzeu în mijlocul lor, dar pe lângă această binecuvântare se află și o mare tristețe.

Casele se dărâ, fosta școală stă să cadă, iar biserica este devastată. Nu cred că se țîn vreodată sluje religioase în acest sat, dar cert este că nici nu cred că ar avea unde. Tare mult m- bucura înșel iar acest cătun aibe un preot care slujească aici. gândesc pe viitorul apropiat merg într-o vizită în zi de duminică.

Am citit 2-3 articole cum că în acest cătun lumea cumpără case și încearcă să le renoveze, să devină o eventuală locație turistică.  Din păcate, eu nu pot să spun că am văzut multe case renovate….poate maxim 10, în rest acest sat se degradează pe an ce trece. Cu siguranță sunt oameni care își doresc că acest sat să reînvie să te poți bucura într-adevăr de o oază de liniște și de relaxare.  Drumul până în Petis este rupt din Rai, de o frumusețe cum rar găsești. Pe marginea drumului sunt pomi fructiferi, un mic pârăiaș care te conduce frumos către sat, în rest dealuri, vai și pădurea care iți magaie privirea. Drumul este destul de anevoios, în sat este neasfaltat, iar noi am prins o zi cu ploaie, ceea ce a făcut să fie și mai grea această plimbare, dar pe cât de grea pe atât de frumoasă.

Oamenii sunt foarte drăguți, intră în vorba repede cu tine și sunt ospitalieri.

De cate ori am ajuns în Petis, rar apucam să ne întâlnim cu 2-3 oameni de-ai locului, dar de data această cred că ne-am întâlnit cu puțini mai mulți dornici de vorba.

las câteva fotografii să puteți să vă faceți o idee de acest loc mirific.

 

Cred cu tărie fotografiile vorbesc de la sine și o luați în considerare măcar o dată mergeți vizitați acest sătuc. Nu uitați luați cu voi ceva de mâncare, dacă plănuiți faceți poze pentru o durată mai lungă, în acest sătuc nu există magazine, dar există bunavoință, spirit frumos și liber.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Laura Iacob

Numele meu este Laura, sunt mamica a doi copii minunati si sotia Lui Mihai cel curajos, care ma incurajeaza in tot ceea ce fac. Impreuna facem lucruri minunate, dar cel mai mult ne place sa calatorim. Sa vedem lumea asta in lung si-n lat, sa gustam putin cate putin din cultura fiecarei tari si sa cunoastem oameni faini. Ne place sa traim emotii pe care mai apoi sa le povestim cu ceilalti.

S-ar putea să-ți placă și...