Seara de lectura

Afla despre schimbarea globala cu povestile adevarate de la Cartemma

De curand Editura Cartemma s-a imbogatit cu doua aparitii senzationale de carti, create dupa povesti adevarate, ceea ce le imbogateste substantial continutul.

Capra lui Beatrice

Capra lui Beatrice scrisa de Page McBrier și ilustrata de Lori Lohstoeter aparuta anul acesta este o poveste despre dorinte, munca si responsabilitate. Ceea ce pentru noi, dreptul la educatie, il consideram un  lucru care ni se cuvine, iata ca pentru altii este un vis  pentru care multi copilasi din Uganda, si nu numai ramane o dorinta pentru ca nu au bani si resursele necesare pentru a acoperi aceste nevoi.

Capra lui Beatrice   o poveste adevarata despre o fetita de noua ani din Uganda, a fost scrisa in urma acelei calatorii, ca un indemn de a tine minte ca orice familie, indiferent de locul in care traieste isi poate scimba viata in bine. Pentru a face asta, oamenii au nevoie de trei lucruri: resurse, educatie si sprijin comunitar.

Prin intermediul Asociatiei Heifer, familia lui Beatrice le-a primit pe toate trei. Au primit o capra, care le-a oferit o sursa de hrana si un venit suplimentar. Au fost educati sa aiba grija de acest dar pretios fara sa afecteze mediul inconjurator si au beneficiat si de sprijinul comunitatii, care au ajuns sa se bucure de roadele acestui proiect, pe masura ce iezii Mugisei s-au inmultit si au fost daruiti unui numar tot mai mare de familii.

O poveste impresionanta despre dorinta lui Beatrice de a merge la scoala si faptul ca ea a fost ajutata de Asociatia Heifer pentru a se dezvolta a dus la implinirea mai multor dorinte, la imbogatirea spirituala si nu in ultimul rand la cea materiala. Faptul ca Mugisa, capra lui Beatrice a venit in familia ei, cu ajutorul unor oameni cu suflet mare, a adus impreuna cu ea bunastarea unei familii normale. Beatrice si fratii ei au lapte de baut, astfel nu vor mai fi subnutriti, venitul constant rezultat din vanzarea laptelui i-a permis lui Beatrice sa mearga la scoala si pentru prima oara in viata lor au putut sa indrazneasca sa se gandeasca la faptul ca acoperisul casei ar putea fi reparat, astfel incat sa nu mai ploua in casa, au putut sa isi achizitioneze medicamente, haine sau articole de uz casnic.

In urma acestui proiect, s-au nascut doi iezisori Asteptatul si Speranta care mai departe au mers la implinirea altor dorinte si la realizarea altei familii pe plan financiar.

Pe noi ne-a impresionat aceasta poveste, este o poveste despre realitatile care ne inconjoara, iar copiii care o citesc cu siguranta vor avea ceva de invatat din ea. Sa ne bucuram de ce avem si de ce nu, sa dam si la altii atunci cand libertatea financiara ne permite. Sa putem sa facem parte dintr-o comunitate puternica si sa invingem impreuna traiul trist de care unii dintre noi au parte.

O alta poveste scrisa tot dupa fapte reale este

O singura gaina

Cartea este scrisa de Katie Smith Milway si ilustrata de Eugenie Fernandes.

O carte care te invata despre economie, dezvoltare proprie cat si ajutorarea celor din jur. Cartea este scrisa dupa o poveste reala, iar personajul principal este Kojo, un baietel care locuieste impreuna cu mama sa intr-o casuta din chirpici. Odata cu moartea tatalui sau, vin si responsabilitatile, iar Kojo se vede fortat sa intreprinda ceva pentru dezvoltarea armonioasa a familiei. Ii vine ideea sa cumpere o gaina pentru a-si creste veniturile, ceea ce se si intampla. Imprumuta bani de la o familie mai instarita cu care merge la o ferma din apropiere si isi alege cea mai frumoasa gaina cafenie. Ii construieste dintr-o cutie de detergent o casuta si iata ca visul lui prinde incet, incet contur. Gaina incepe sa faca oua, Kojo pune banii deoparte, iar cu banii adunati isi poate permite sa mai cumpere gaini si sa isi continuie studiile.

Kojo insista sa faca scoala, pentru ca acolo lectiile sunt practice, ii invata cum sa se descurce si cum sa se dezvolte.

La scoala ii invata si lectii practice: cum sa filtreze apa de baut cu o bucata de panza pentru a indeparta parazitii, cum sa foloseasca gainatul de pui si compostul facut din gunoi ca sa fertilizeze solul si sa cultive legume. Aceste lectii il ajuta pe Kojo sa-si ingrijeasca mai bine pasarile. Visurile lui devin din ce in ce mai indraznete, dar isi da seama ca trebuie sa invete in continuare ca sa stie cu adevarat cum sa le transforme in realitate.

In final, descoperim un Kojo care mai presus de orice  a reusit sa-si invinga teama de saracie si sa isi creeze singur propriul drum catre o afacere bogata. Aflam din poveste ca odata cu trecerea anilor, ferma de pasari a lui Kojo devine cea mai mare din toata Africa de Vest. Muncitorii lui Kojo ambaleaza mii de oua pe zi, iar el se simte mandru de fiecare data cabd pleaca un nou transport de oua pentru tarile vecine.

Acesta este modul prin care un baietel pe nume Kojo, cu un imprumut foarte mic pentru a cumpara o gaina cafenie, a reusit sa schimbe viata familiei lui, a comunitatii, a orasului si chiar a tarii lui. Totul a inceput cu o idee buna si cu un mic imprumut care a facut schimbarea posibila. Totul a inceput cu o singura gaina

….as mai adauga si cu multa responsabilitate si seriozitate.

O poveste care te ajuta sa-ti construiesti propiul destin si care te invata cum sa te dezvolti.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Laura Iacob

Numele meu este Laura, sunt mamica a doi copii minunati si sotia Lui Mihai cel curajos, care ma incurajeaza in tot ceea ce fac. Impreuna facem lucruri minunate, dar cel mai mult ne place sa calatorim. Sa vedem lumea asta in lung si-n lat, sa gustam putin cate putin din cultura fiecarei tari si sa cunoastem oameni faini. Ne place sa traim emotii pe care mai apoi sa le povestim cu ceilalti.

S-ar putea să-ți placă și...