Despre viata

Martie, luna martisorului

Luna Martie aduce cu ea bucuria venirii primaverii, sarbatoarea martisorului cat si frumoasele legende ale traditiei romanesti si anume: “Zilele babei Dochia” sau “Babele”,  alegem o data intre 1 și 9 martie ceea ce va reprezenta caracterul capricios al Babei Dochia.

Legenda spune ca in muntii nostri traia o femeie batrana cu numele de Dochia. Aceasta avea o fiica vitrega pe care nu o avea la suflet. Intr-o iarna cumplita aceasta i-a dat fiicei sale, o haina murdara cerandu-i sa o spele la rau pana devine alba ca zapada. Pe cat fata o spala mai tare, haina devenea mai neagra. Atunci a apărut un bărbat și a întrebat-o ce face. Ea i-a povestit ce i se întâmpla. Tânărul avea o putere magică și i-a oferit fetei o floare roșie și albă, după care a îndemnat-o să mai spele încă o dată veșmântul și apoi să se întoarcă acasă. Pânza a devenit albă ca neaua. Bătrânei Dochia nu i-a venit să își creadă ochilor. Când a văzut floarea din părul fetei a întrebat-o: De unde o ai? Este încă iarnă! Bătrâna crezu că primăvara a revenit și a plecat cu turma pe munte.

Originile martisorului

Originile martisorului nu sunt cunoscute exat, dar prezenta sa atat la romani cat si la bulgari (sub numele de Martenita) este considerata ca fiind datorata substratului comun daco-tracic, anterior romanizarii la primii si slavizarii la ultimii, desi legendele populare ii dau alte origini. In mitologia modernă a bulgarilor mărțișorul ar fi legat de întemeierea primului lor hanat la Dunăre, în anul 681, dar numele latin indică altceva. Se mai consideră, de asemenea, că sărbătoarea mărțișorului a apărut pe vremea Imperiului Roman, când Anul Nou era sărbătorit în prima zi a primăverii, în luna lui Marte. Acesta nu era numai zeul războiului, ci și al fertilității și vegetației. Această dualitate este remarcată în culorile mărțișorului, albul însemnând pace, iar roșu — război. Anul Nou a fost sărbătorit pe 1 martie până la începutul secolului al XVIII-lea. Cercetări arheologice efectuate în România, la Schela Cladovei, au scos la iveală amulete asemănătoare cu mărțișorul datând de acum cca. 8 000 ani. Amuletele formate din pietricele vopsite în alb și roșu erau purtate la gât. (Sursa: Wikipedia)

 

Cadoul perfect pentru 1 sau 8 Martie in 2021

Acum, lumea s-a schimbat. Suntem in continua schimbare, iar martisoarele au devenit care mai de care mai diversificate.

Ce am invatat odata cu pandemia COVID?

Am invatat ca poti sa fii aproape unul de celalalt, chiar daca esti departe. Am invatat ca digitalizarea nu este neaparat un lucru rau si ca poti trimite martisoare, sau mici atentii persoanelor dragi chiar si online.

GiftArt are pentru noi cadouri pe care le poti trimite celor dragi cu un simplu click distanta.

Martisoarele magenti sunt durabile, frumoase si imortalizeaza clipele fericite petrecute alaturi de cei dragi.

 

M-am uitat pe site-ul lor si am gasit cateva exemple minunate de martisoare magnet care poti fi personalizate cu fotografia dorita si trimise prin curier oriunde in tara.

De ce sa nu faci si tu o supriza placuta oamenilor dragi din viata noastra, invingand barierele legate de distanta sociala?

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Laura Iacob

Numele meu este Laura, sunt mamica a doi copii minunati si sotia Lui Mihai cel curajos, care ma incurajeaza in tot ceea ce fac. Impreuna facem lucruri minunate, dar cel mai mult ne place sa calatorim. Sa vedem lumea asta in lung si-n lat, sa gustam putin cate putin din cultura fiecarei tari si sa cunoastem oameni faini. Ne place sa traim emotii pe care mai apoi sa le povestim cu ceilalti.

S-ar putea să-ți placă și...