10 beneficii ale păpădiei

Contrar credinței populare, păpădia nu este doar o buruiană în grădină.

Ea poate avea și unele beneficii pentru sănătate.

De fapt, oamenii au folosit planta pentru a ajuta la tratarea afecțiunilor de câteva secole încoace.

În acest articol vreau să vă prezint cele 10 beneficii ale păpădiei pentru sănătatea dumneavoastră.

De asemenea o să vă arăt și modul de utilizare și posibilele ei efecte secundare.

Ce este păpădia?

Păpădia este o plantă cu flori galbene. Aceasta crește în mai multe părți ale lumii.

Oamenii folosesc frunzele tulpina Floarea și rădăcina păpădiei în scopuri medicinale.

10 posibile beneficii ale păpădiei

  • Este bogată în antioxidanți

Antioxidanții acționează prin neutralizarea efectelor nocive ale radicalilor liberi.

Corpul uman produce radicali liber în mod natural. Aceștia

provoacă daune prin accelerarea îmbătrânirii sau dezvoltarea anumitor boli. Păpădia conține beta-caroten care este un antioxidant benefic pentru protejarea celulelor.

Beta carotenul joacă un rol vital în reducerea leziunilor celulare.

  • Reduce colesterolul

Păpădia conține compuși bioactivi care ajută la scăderea colesterolului.

Unii cercetători au ajuns la concluzia că păpădia ar putea ajuta să trateze boala hepatică grasă, nealcoolică legată de obezitate.

  • Reglează zahărul din sânge

Există unele dovezi care sugerează faptul că păpădia conține anumiți compuși care pot ajuta la reglarea zahărului din sânge.

Unii cercetători au propus păpădia ca fiind de încredere în proprietățile antihiperglicemice, antioxidante și anti-inflamatoare care pot ajuta chiar și la tratarea diabetului de tip 2.

Cu toate acestea sunt necesare cercetări suplimentare pentru a face orice ar fi afirmații definitive.

  • Reduce inflamațiile

Unele studii Indică faptul că extractul de păpădie și compușii acestuia pot ajuta la reducerea inflamației din organism.

Unele studii au descoperit faptul că substanțele chimice prezente în păpădie au avut efecte pozitive asupra reducerii inflamației din organism. Cu toate acestea sunt necesare cercetări suplimentare pentru a face orice ar fi afirmații definitive.

  • Scăderea tensiunii arteriale

Există puține cercetări care să susțină utilizarea păpădiei în scăderea tensiunii arteriale. Cu toate acestea păpădia este o sursă bogată în potasiu, iar acesta poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale.

Persoanele care iau suplimente de potasiu au văzut o scădere semnificativă a tensiunii arteriale.

  •   Ajută la pierderea în greutate

Această afirmație se bazează pe capacitatea plantei de a îmbunătăți metabolismul glucidic și de a reduce absorbția grăsimilor.

Unele studii au constatat faptul că acidul clorogenic, o substanță chimică prezentă în păpădie, poate ajuta la reducerea creșterii în greutate și a retenției de lipide.

  •   Reduce riscul apariției de cancer

Păpădia poate ajuta la încetinirea creșterii cancerului de colon, a cancerului pancreatic și a cancerului hepatic.

Un studiu care a examinat creșterea cancerului într-o eprubetă a confirmat faptul că extractul de păpădie poate ajuta la reducerea creșterii cancerului hepatic.

Cu toate acestea ca și în cazul altor beneficii potențiale sunt necesare mai multe cercetări pentru a arăta cât de eficiente pot fi.

  • Stimularea sistemului imunitar

Păpădia prezintă proprietăți antivirale cât și proprietăți antibacteriene.

De asemenea, s-a constatat faptul că păpădia contribuie la limitarea creșterii hepatitei B atât în celulele umane cât și în celulele animale din eprubete.

  • Îmbunătățește digestia

Unii oameni folosesc păpădia ca remediu tradițional pentru constipație și alte probleme de digestie.

Unele studii au indicat faptul că anumite substanțe chimice prezente în păpădie au contribuit la îmbunătățirea sistemului digestiv.

  • Menține pielea sănătoasă

Păpădia poate ajuta la protejarea pielii de daunele provocate de soare.

Lumina ultravioletă provoacă daune considerabile pielii și contribuie la îmbătrânirea acesteia.

Anumite studii demonstrează faptul că păpădia ar putea reduce impactul unui tip de lumină ultravioletă dăunătoare.

Mod de întrebuințare

Frunzele de păpădie se pot folosi în salată.

Când alegi păpădia, ai grijă să fie dintr-o zonă nepoluată și ferită de pesticide sau excremente ale animalelor.

Aveți totuși grijă că păpădia poate provoca reacții alergice la unele persoane. Oamenii nu trebuie să utilizeze suplimente de păpădie dacă sunt sensibili la acestea sau la anumite plante cum ar fi ambrozia, margareta, crizantema sau gălbenelele.

Păpădia este bogată în substanțe nutritive și ar putea fi un plus de sănătate în dieta dumneavoastră. Dar, ca și în cazul oricărui alt supliment mai bine discutați cu un medic posibilele riscuri și interacțiuni cu alte medicamente înainte de a-l administra.

Toate părțile păpădiei sunt comestibile și hrănitoare.

Cele mai frecvent consumate sunt frunzele. Frunzele de păpădie sunt bogate în vitamine vitaminele A, B, C, E și K.

Au, de asemenea, fier potasiu magneziu și calciu.

Gătiți frunzele la fel ca orice alta verdețuri sau bucurați-vă de frunzele tinere, timpurii, crude în salată.

Rădăcinile de păpădie sunt o sursă deosebit de bună de fibre. Le puteți mânca proaspete, le puteți folosi pentru a prepara un ceai sau le puteți usca pentru o utilizare viitoare.

Dacă se usucă tăiați-le în bucăți mai mici când sunt proaspete și apoi uscați-le.

Folosiți florile galbene, vibrante ale păpădiei pentru a face vin pentru a infuza oțet (AICI aveți rețeta de oțet de păpădie) uleiuri și miere, siropuri sau dulceață cât și pentru a prepara ceai.

 

Un comentariu la „10 beneficii ale păpădiei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *