Retete

Sirop de păpădie

Păpădia. O plantă considerată de mulți o buruiană, s-a dovedit că în ultimii ani și-a recâștigat popularitatea pe scena gătitului.

Sunt multe rețete pe care le putem prepara cu ajutorul păpădiilor, cum ar fi oțetul de păpădie, articol postat AICI, ceaiuri, sirop.

Păpădia este o sursa de hrană sălbatică, versatilă de care oricine poate profita, în miez de primăvară.

Aceasta este o sursa importantă de hrană pentru albine și alte insecte polenizatoare, fiind prima floare care apare după iarnă.

Beneficiile medicale ale păpădiei

Rădăcina păpădiei poate fi uscată și transformată într-un ceai delicios și sănătos, care poate fi folosit în tratarea infecțiilor, bilei și problemelor ficatului. Rădăcina de păpădie poate fi folosită ca și adjuvant în detoxifiere.

Frunzele verzi sunt o sursă importantă de vitamine si minerale fiind bogate in Vitamina A, C și K. Frunzele de păpădie le poți folosi la prepararea salatelor delicioase de primăvară, fiind o sursa naturală de Calciu, Fier si Mangan.

Sirop de păpădie

Dacă te hotărăști să-ți prepari singură siropul de păpădie, ține cont de faptul că păpădiile trebuie culese din locuri curate, departe de zonele toxice și poluate. Evită pesticidele care pot contamina cu ușurință florile de păpădie. Du-te undeva la țară, organizează un picnic cu copiii tăi și fă această activitate să fie una plăcută, tuturor.

Sfat: Îmbrăcați-vă cu pantaloni și tricouri lungi, încălțăminte groasa și șosete lungi pentru a vă feri de căpuse, care sunt foarte active în perioada primăverii.

Ingrediente

  • O găleată plină cu flori de păpădie
  • 6 căni de zahăr
  • 10 litri de apă
  • zeamă de la o lămâie

Culegerea florilor de păpădie cere timp, (aproximativ o oră pentru o găleată)  așadar cereți ajutor cuiva. Pe noi ne ajută copiii, e o activitate faină de primăvară.

În alte rețete veți vedea că vi se spune să culegeți 200 de flori de păpădii, dar noi nu stăm să le numărăm.

Curățarea florilor

După ce culegeți florile este important să le curățați de insecte, ca sa vă feriți să le gătiți și pe ele. În general, florile de păpădii vin cu furnici și alte insecte.

Pentru prepararea siropului avem nevoie doar de petalele păpădiilor. Este important să îndepărtați tulpina verde și baza capului de floare, utilizând doar petalele. Baza florii conține latex, un lichid lăptos amar, care dă un gust neplăcut siropului de păpădie și strică aroma florală. Apucăm petalele de păpădie de la mijlocul florii, cât mai multe odată, și le smulgem, colectându-le în cratiță.

Prepararea extractului de păpădie

Punem petalele de păpădie în cratiță și adăugăm apa. Se pune cratița pe foc și se aduce compoziția la fierbere.

Timp de fierbere aproximativ 8 minute, la foc potrivit. Oprim focul și lăsăm să se răcească la temperatura camerei, apoi punem cratița în frigider până a doua zi. Așa se vor păstra intacte toate beneficiile păpădiei.

A doua zi, lichidul se trece printr-o sită fină, apăsând petalele ca să se scurgă bine tot lichidul.

Pentru fiecare mililitru de extract, se pune un gram de zahăr. În cazul meu, am pus 1 kg si 200 de grame de zahăr la un litru si 200 de extractde păpădie  (6 căni – o cană are 200 de grame) și zeama de la două lămâi. Se pune compoziția la foc, în scurt timp veți observa că se adună o spumă, pe care o veți îndepărta cu o lingură. Lăsăm siropul să fiarbă până când grosimea lui ne convine. Ideal este să nu-l fierbem exagerat de mult, nu mai mult de 30 de minute

Aroma este fresh, primăvăratică, iar gustul delicios. Se poate bea ca atare cu apă plată sau minerală, limonadă îndulcită cu siorp de păpădie, se poate îndulci ceaiul sau se poate adăuga în diverse cocktailuri.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Laura Iacob

Numele meu este Laura, sunt mamica a doi copii minunati si sotia Lui Mihai cel curajos, care ma incurajeaza in tot ceea ce fac. Impreuna facem lucruri minunate, dar cel mai mult ne place sa calatorim. Sa vedem lumea asta in lung si-n lat, sa gustam putin cate putin din cultura fiecarei tari si sa cunoastem oameni faini. Ne place sa traim emotii pe care mai apoi sa le povestim cu ceilalti.

S-ar putea să-ți placă și...