Retete

Madlene – rețeta clasică

“Într-o zi de iarnă, întorcându-mă acasă, mama, văzând că-mi este frig, îmi propuse, împotriva obiceiului meu, să beau puțin ceai. Am refuzat la început și, nu știu pentru ce, m-am răzgândit. Ea trimise dupa una din prăjiturile scurte și durdulii numite mici madlene, care parcă ar fi fost turnate în ghiocul scobit al unei scoici Saint-Jacques. Și curând, în mod mașinal, copleșit de ziua mohorâtă și perspectiva tristă a zilei de mâine, am dus la gură o linguriță de ceai în care înmuiasem o  bucată de madlenă. Dar, chiar în clipa în care înghițitura amestecată cu firimiturile prăjiturii îmi aținseră cerul gurii, am tresărit, atent la lucrul extraordinar care se petrecea cu mine. O plăcere fermecătoare mă cuprinse, mă izolase, fără să am noțiunea a ceea ce o pricinuise (…). Și, pe neașteptate, amintirea mi-a apărut. Gustul acesta era acela al bucății de madlenă pe care mătușa Leonie mi-o oferea după ce o înmuiase în infuzia ei de ceai de tei, când mă duceam la ea în odaie, duminica dimineața, la Combray, să-i spun bună ziua”.

(Marcel Proust, În căutarea timpului pierdut, vol. I – Swann)

Madeleinele sunt prăjiturele de mărimea fursecurilor cu textură de burete, iar forma este asemănătoare unei jumătăți de scoică.

Madlenele fac parte din bucătăria franțuzească și se prepară foarte ușor. Eu am folosit o rețetă clasică, dar ele pot fi îmbunătățite după bunul plac, atât cu fructe, cât și cu glazură. Rețeta originală este din regiunea Lorena, situată în Nord-Estul Franței.

Pentru pregătirea lor este necesară o formă specială, dar cred ca merg foarte bine și în formă de briosă.

În rețeta mea nu am folosit deloc zahăr, ci am îndulcit cu xilitol.

Da, denumirea xilitolului sună foarte artificial, dar să știti ca acesta este varianta sănătoasă a îndulcitorului. Xilitolul este o substanță care se găsește în formă naturală în fibrele din fructe, în cocenii de porum și în scoarța anumitor arbori de foioase. Nu este ieftin, prețul avriază între 25 – 60 lei / jumătate de kilogram, dar este un înlocuitor al zahărului foarte sănătos.

Ingrediente

  • 3 ouă
  • 125 gr unt
  • 125 gr zahăr pudră SAU 100 gr xilitol (acesta fiind mai dulce)
  • 125 gr făină
  • esență de vanilie
  • un vârf cuțit sare
  • unt pentru uns forma de madlene

Mod de preparare

Într-o cratiță se pune la foc untul, astfel încât să se topească, dar fără să fiarbă. Într-un castron se freacă ouăle întregi cu zahărul pudră sau cu xilitolul până ce se albesc. Se adaugă esența de vanilie și făina. La sfârșit se adaugă untul topit, încet, încorporând cu aluatul. Formele de madlene se ung cu unt topit și apoi se umplu cu compoziție, aproximativ 3/4 din ele, deoarece aluatul crește la copt. Se coc la foc potrivit, până devin maronii pe margine. Se scot calde și se pun pe o sită să se răcească.

Se servesc cu lapte cald, ceai, cafea. Sunt foarte bune și reprezintă o variantă sănătoasă a deserturilor.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Laura Iacob

Numele meu este Laura, sunt mamica a doi copii minunati si sotia Lui Mihai cel curajos, care ma incurajeaza in tot ceea ce fac. Impreuna facem lucruri minunate, dar cel mai mult ne place sa calatorim. Sa vedem lumea asta in lung si-n lat, sa gustam putin cate putin din cultura fiecarei tari si sa cunoastem oameni faini. Ne place sa traim emotii pe care mai apoi sa le povestim cu ceilalti.

S-ar putea să-ți placă și...