Motivationale

Semnificația zilei de 1 Decembrie

1 Decembrie marchează un moment important din istoria românilor, cel în care Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România, în anul 1918.

Ziua de 1 Decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de fostul președinte Ion Iliescu, publicată în Monitorul Oficial nr 95, astfel că, începând cu data de 1 Decembrie 1990 toți românii sărbătoresc Ziua Națională a României.

1918

Pe data de 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia s-a convocat Adunarea Națională a Românilor, votată în unanimitate. Actul a avut loc după ce, la data de 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918, organele reprezentative ale Basarabiei și Bucovinei au votat unirea.

Pe 1 decembrie 1918, se decide astfel în unanimitate unirea Transilvaniei, Crișanei și Maramureșului cu România, dar cu păstrarea unei autonomii locale, pe baze democratice, cu egalitate între naționalități și religii.

O scurtă istorie pe înțelesul copiilor

În Ziua Unirii, toate țările românești s-au unit într-un singur stat numit România. S-a înfăptuit în Alba Iulia sub conducerea regelui Ferdinand I.

Ce înseamnă steagul nostru? Albastru – libertate, Galben – dreptate, roșu – frăția.

https://www.youtube.com/watch?v=UGAD9vjwEFk

10 Mai si 23 August datele care au marcat anterior Ziua Națională a României

Anterior Marii Uniri, în perioada 1866 – 1947, Ziua Națională a României a fost sărbătorită pe 10 mai, apoi, între anii 1948 și 1989, pe 23 august. Deoarece prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus în data de 10 mai 1866 jurământul în fața adunării reprezentative a Principatelor Române Unite, aceasta a fost desemnată Ziua Națională, fiind sărbătorită până în 1947. În 2015, Camera Deputaților a decis ca 10 mai să fie sărbătoare națională, fiind ziua care marchează trei momente istorice – începutul domniei lui Carol I, Independența de stat și încoronarea primului rege al țării.

După abdicarea forțată a regelui Mihai I, pe 30 decembrie 1947, Camera Deputaților a adoptat legea prin care a proclamat Republica Populară Română. Data de 23 august a fost decisă drept sărbătoare de stat, fiind cunoscută ca ziua insurecției armate antifasciste, începutul revoluției populare în România. Data făcea referire la întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste și arestarea Guvernului condus de Ion Antonescu în anul 1944, conform Mediafax

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Laura Iacob

Numele meu este Laura, sunt mamica a doi copii minunati si sotia Lui Mihai cel curajos, care ma incurajeaza in tot ceea ce fac. Impreuna facem lucruri minunate, dar cel mai mult ne place sa calatorim. Sa vedem lumea asta in lung si-n lat, sa gustam putin cate putin din cultura fiecarei tari si sa cunoastem oameni faini. Ne place sa traim emotii pe care mai apoi sa le povestim cu ceilalti.

S-ar putea să-ți placă și...