Sfântul Nicolae este sărbătorit pe data de 6 decembrie și mai este considerat si ocrotitorul celor săraci. În noaptea din 5 decembrie către 6 decembrie, toți copiii își curăță ghetuțele și îl așteaptă cuminți pe Moș Nicolae să le umple ghetuțele cu dulciuri.
Figura Sfântului Nicolae este emblematică pentru valorile creștinătății și reprezintă bunătatea, milostenia și generozitatea.
Dar, care este de fapt povestea Sfântului Nicolae?
Ca toate poveștile, și aceasta începe cu a fost odată.
A fost odată un bărbat pe nume Nicolae. Locuia într-un sătuc cu oameni de tot felul. Dorința sa cea mare era să îi ajute pe cei mai puțini norocoși. El rămăsese orfan și moștenise o avere foarte mare. Acea avere a început să o dea mai departe oamenilor nevoiași.
De-a lungul vieții Nicolae a fost cunoscut pentru minunile săvârșite, oprind furtunile, vindecând bolnavii, dar si pentru ajutorul acordat nevoiașilor și al faptelor de milostenie.
Se spune că în acele vremuri, pentru ca o fată să fie luată în căsătorie, avea nevoie de o zestre considerabila dăruita de tatăl său. Cu cât zestrea era mai mare, cu atât șansele ca fata să-și găsească un soț mai bun erau mai mari.
Legenda este despre un nobil sărac care avea 3 fete și care nu reușea să le mărite din cauza situației financiare precare.
Atunci când fata cea mare a ajuns la vârsta la care trebuia să se mărite, episcopul Nicolae a lăsat la ușa casei tatălui ei, pe timp de noapte, un săculeț cu aur. Același lucru s-a întâmplat și când a venit vremea de măritiș pentru cea de-a doua fată.
Când a venit vremea ca și cea de-a treia fată să se mărite, nobilul, curios să afle cine îi lasă săculeți cu aur, a stat de pază și l-a văzut pe Nicolae. Acesta și-a dat seama ca este urmărit, a luat săculețul, s-a urcat pe casă și a dat drumul săculețului prin hornul casei, într-o șosetă care era pusă la uscat. Astfel, a apărut și tradiția conform căreia se agață șosetele de șemineu.
Sfântul Nicolae dându-și seama ca a fost văzut, l-a rugat totuși pe nobil să păstreze secret aceasta faptă a lui, dar nobilul nu și-a ținut promisiunea și a spus tuturor ceea ce a văzut cu ochii lui.
Nicolae a continuat toată viața să facă bine, de câte ori a putut. Se spune că atunci când își scutură barba cad și primii fulgi de zăpadă pe Pământ.
Moaștele Sfântului Nicolae sunt păstrate la Catedrala din Bari, Italia într-o criptă din care izvorăște un lichid incolor, împărțit credincioșilor pentru protecție.
Poveste VIDEO