A venit iarna și odată cu ea lipsa vegetației. Dacă și voi sunteți ca mine și vă plac florile, atunci pe perioada iernii încercăm pe cât de mult posibil să avem flori în casă.
Dar, cu siguranță, ai întâmpinat problema ofilirii florilor destul de repede. Mie mi s-a întâmplat de nenumărate ori să cumpăr un buchet de flori din magazin și când am ajuns acasă cu el si l-am pus în vază, a doua zi să mi se ofilească.
Experții în grădinărit au descoperit o metodă foarte faină de a păstra florile proaspete în vază o perioadă mai îndelungată de timp pe care vreau s-o împărtășesc cu voi .
Secretul stă în combinația folosita…așadar amestecă ceva dulce cu ceva acidulat și vei păstra florile proaspete în vază mai mult timp. Cele mai simple soluții este zahărul cu oțet, zeamă de lămâie sau aspirina.
Mai sunt câteva secrete importante pe care trebuie să le cunoști. Înainte de a pune florile în avză, taie-le oblic aproximativ 5-6 cm astfel încât codițele vor absorbi mai multă apă.
Oțetul – distruge bacteriile din apă fără să atace florile, Previne apariția mirosului neplăcut și a mucegaiului.
Zahărul – 2 – 3 lingurițe de zahăr oferă florilor o hrană dulce și le menține în viață mai mult timp
Lămâia – menține buchetul proaspăt și luminos pentru o perioadă mai lungă de timp.
Unele flori au propriile lor preferințe. De exemplu, ochiul-boului va sta mult timp în cocktail-ul pregătit dintr-o linguriță de spirt și un litru de apă. Lalelele și narcisele iubesc zahărul, iar trandafirii — sarea de lămâie.
Pentru florile care au staminele mari, ar fi indicat sa le rupeti. Este vorba de crini, lalele sau maci decorativi. În cazul crinilor, ruperea staminelor va fi buna pentru că va înlătura și mirosul înțepător din casă. Odată cu ruperea staminelor, va înceta si polenizarea, iar durata de viată va fi mai lungă.
Ați încercat alte metode de prelungire a vieții buchetelor de flori? Dacă cunoașteți și alte metode ne-am bucura să ni le transmiteți și noua, în comentarii.