Calatorind e mai bine

Mănăstirea Sfântul Dimitrie din Sighișoara

Mănăstirea din Sighișoara Sfântul Dimitrie este amplasată pe un deal la 4 km de centrul Sighișoarei. Acolo se afla înainte un cătun locuit de români, în vecinătatea cetății medievale. Este o zona plină de frumos, iar preoții de acolo foarte harnici. Am văzut câteva sere, posibil să producă fructe, legume pentru uz propriu. Mi-a plăcut mult seriozitatea cu care erau muncite și fiecare petec de pământ avea utilitatea lui.

Istoric

Zona în care este amplasată această mănăstire este foarte liniștită, împrejmuită de o zonă împădurită, iar frumusețea peisajului este de-a dreptul pitorească. Încă de la intrarea în curtea Mănăstirii ne-a întâmpinat corul de acolo, cu voci angelice, care îți dădea sentimentul de odihnă, dacă pot să-i spun așa. În curtea Mănăstirii își are așezământul mormântul Părintelui Ghelasie, cunoscut drept ucenicul  lui Arsenie Boca. Îmi aduc aminte că mama îmi povestea mult despre Părintele Ghelasie, îi plăceau predicile lui pentru că vorbea cu tâlc și te lăsa să descoperi singur răspunsul corect prin filtrul conștiinței proprii. Îmi pare rău că nu am apucat să aud predicile din timpul vieții. A fost omul care a pus bazele așezământului monahal de la Sighișoara și care a fost distins cu “Crucea Patriarhală” – cea mai înaltă distincție acordată în Patriarhia Română.  Părintele Ghelasie era un om simplu, dar care avea capacități extrasenzoriale, un “har” de la Dumnezeu fiindcă te cunoștea dinainte să-i vorbești.

Arhitectura Mănăstirii

Biserica a fost construită în stilul cruce greacă înscrisă, cu un mic pridvor deschis la intrare, susținut de doi stâlpi și încoronat de pictura în mozaic a icoanei hramului.

Interiorul este spațios, cu împărțire clasică în pronaos, naos și altar. Cupola naosului este susținută de pandantivi, turla cupolei fiind singura ce încoronează lăcașul de cult.

Pictura bisericii a fost realizată în anul 2003 în tehnica fresco, în stil neobizantin, fiind executată de Constantin Bumbu și fiii săi Liviu și Emanoel din Dej. Absida altarului este separată de corpul navei prin intermediul catapetesmei sculptate în lemn de stejar, la fel ca și mobilierul interior, de către sculptorul Gheorghe Ursu din Crăcăoani (jud. Neamț).

Programul iconografic din interior, extrem de bogat, oferă credinciosului un spectru larg de scene și o paletă coloristică vie, extrem de plăcută.

Un loc de cinste o are o copie a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, adusă de la Moscova la dorința Părintelui Ghelasie cât și obștii locale.

Biserica mai este împodobită de icoana Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, realizată într-o tehnică deosebită cu pictură și broderie manuală, și o copie a Icoanei Maicii Domnului Pantanassa – vindecătoare de cancer – realizată sub îndrumarea Ruxandrei Lăcătuș din București (2016). Tot în biserică se păstrează în trei racle din lemn părticele din moaștele a 46 de sfinți.

Am vizitat si Pangarul Mănăstirii unde am fost plăcut impresionați de multitudinea de produse. Aveau multe cărți, icoane, produse fel de fel. Preotul de acolo a vorbit foarte frumos cu noi și ne-a povestit puțin despre Mănăstire. Îi mulțumim pe această cale de atenția care ne-a dat-o.

Am plecat de acolo încărcați sufletește și ne-am promis că orice am face, pașii noștri vor trebui să mai bată acele cărări. Liniștea pe care o găsești acolo merită orice sacrificiu.

Aștept idei de la voi de Mănăstiri minunate cu oameni faini și zone minunate. Îmi puteti scrie la secțiune comentarii ce zone îmi recomandați să mai vizitez.

 

 

1 comentariu

  1. Guliac Coca spune:

    Nu l vom uita niciodată..pe părintele ❗🙏

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Laura Iacob

Numele meu este Laura, sunt mamica a doi copii minunati si sotia Lui Mihai cel curajos, care ma incurajeaza in tot ceea ce fac. Impreuna facem lucruri minunate, dar cel mai mult ne place sa calatorim. Sa vedem lumea asta in lung si-n lat, sa gustam putin cate putin din cultura fiecarei tari si sa cunoastem oameni faini. Ne place sa traim emotii pe care mai apoi sa le povestim cu ceilalti.

S-ar putea să-ți placă și...