Despre viata

Ziua Mondială a Apei 2022

Astăzi este Ziua Mondială a Apei și este sărbătorită în întreaga lume din anul 1992, aducând în centrul atenției diferite aspecte. Anul acesta tema acestei zile se numește Valorizarea Apei.

Decizia instituirii acestei sărbători a fost luată în cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare de la Rio de Janeiro, la 22 decembrie 1992. În România , această zi se sărbătorește din 1993.

Obiectivul marcării acestei zile este de a sensibiliza populația atât în privința potențialului pentru o cooperare extinsă, cât și asupra răspunsurilor la provocările cu care se confruntă managementul resurselor de apă, având în vedere creșterea cererii de acces la apă și la serviciile în domeniu.
În prezent, Ziua mondială a apei este sărbătorită în întreaga lume în fiecare an, aducând în centrul atenției diferite aspecte.
Apa este esențială pentru supraviețuirea noastră.

Știați că?

Apa afectează milioane de oameni, estimând faptul că aproape 780 de milioane de oameni trăiesc fără apă potabilă acccesibilă și curată, ducând la boli și punând viața în pericol și 2,5 miliarde de persoane nu au acces la facilități privind salubritatea.

Apa este necesară și în asigurarea alimentației, pentru irigațiile plantelor folosite în alimentație, pentru asigurarea apei necesare animalelor și păsărilor, pentru procesul de fabricație a produselor alimentare.

Statistici conform wikipedia

  • în 2006, 1.1 miliarde de persoane au fost lipsite de apă potabilă
  • în 2006, 2.6 miliarde de persoane nu aveau acces la serviciile de salubritate de bază
  • până în 2006, mai multe persoane au murit din cauza inundațiilor și secetelor decât în urma altor calamități naturale.

Ce putem face pentru e preveni îmbolnăvirea planetei?

Fiecare strop contează!

Câteva sfaturi de la Compania de Apă Oradea  pe care le considerăm foarte utile în economisirea apei (având în vedere că apa nu mai este de mult considerată o resursă inepuizabilă):

  • Închide apa atunci când nu ai nevoie de ea! Chiar trebuie să lași apa să curgă în timp ce te speli pe dinți, când te săpunești pe mâini, pe corp sau pe cap? Sau… de ce să lași dușul să curgă 10 minute înainte să faci baie? Gesturile mici contează.
  • Faceți duș în loc să faceți baie! Cea mai mare cantitate de apă o consumăm în baie. Renunță la băile lungi, cu cada plină, în favoarea dușurilor. Este mai sănătos pentru organism. În același timp, economisesti apă și bani.
  • Nu spălați fructele și legumele sub jetul de apă, ci într-un bol sau un vas mai mare! Astfel vei reduce cantitatea de apă consumată. Apa rămasă poate fi folosită pentru a uda plantele.”

„Dacă este gospodărită cu simț de răspundere, apa uzată poate deveni o sursă sigură de apă potabilă, energie și hrană.

Mare parte din apa reziduală provenită din consumul industrial și casnic se întoarce direct în ecosisteme, fără a fi tratată sau refolosită. Apa uzată poate fi folosită la producerea de apă potabilă, energie, hrană.

Haideți să o refolosim!

Introducând mai puțini poluanți în sistemul de colectare a apelor reziduale, ajutăm la protecția mediului înconjurător și a surselor de apă potabilă. Principiul este același pentru locuințe, ferme și fabrici.

Haideți să evităm golirea în canalizare a uleiurilor și substanțelor chimice periculoase!

 

 

Lasă un răspuns

Laura Iacob

Numele meu este Laura, sunt mamica a doi copii minunati si sotia Lui Mihai cel curajos, care ma incurajeaza in tot ceea ce fac. Impreuna facem lucruri minunate, dar cel mai mult ne place sa calatorim. Sa vedem lumea asta in lung si-n lat, sa gustam putin cate putin din cultura fiecarei tari si sa cunoastem oameni faini. Ne place sa traim emotii pe care mai apoi sa le povestim cu ceilalti.

S-ar putea să-ți placă și...