Despre viata

Copiii generației Z sau generația alpha

Care sunt copiii generației alpha?

Acești copii reprezintă întreaga populație născută între anii 2010 – 2025 și se consideră a fi cea mai mare generație din istorie.

Această generație se mai numește și generația Z sau generația de urmărit.

 

Eu am doi copii, unul născut în 2009, la limita generației alpha și celalalt născut în 2012. Spre deosebire de mulți copii de vârsta lor, pot spune că mă număr printre părinții care se bucură de copiii cărora încă le place să se joace afară. Cel puțin băiatului meu, născut in 2012. Pot spune că suferința lui cea mai mare este că nu are cu cine să socializeze. Probabil, mulți părinți vor știi ce vorbesc, mai ales cei a căror copii sunt asemănători cu ai mei.

Ceea ce am făcut eu, ca mamă să îi acopăr această lipsă de copii din fața blocului a fost să îl înscriu la un sport, mai exact la baschet. Nu vă puteți imagina cu câtă nerăbdare așteaptă să meargă la antrenamente, unde va putea să fie cu alți copii.

Nu odată, ci de mai multe ori mi s-a întâmplat să trebuiască să merg cu copilul meu cel puțin câtiva kilometri cu mașina pentru a-l putea duce la un loc de joacă, afară, unde să se poate întâlni cu cei de vârsta lui, de obicei la un coș de baschet.

Spre deosebire de ei, noi suntem cei care am copilărit în fața blocului. Ei bine, copiii noștri nu mai sunt atât de privilegiați, iar lupta asta aprigă pentru nevoia de socializare o simțim tot mai acut pe pielea noastră.

Mai multe despre generația alpha

Trăim un moment fascinant în istoria noastră, deoarece acești copii se nasc și cresc într-o lume care se schimbă rapid, cu tehnologie și inovații care avansează într-un ritm alert.

De câte ori nu vi s-a întâmplat să realizați că nu mai aveți timp, ca de obicei, pentru că el trece într-un mod extrem de rapid? Gândiți-vă cum simt timpul, copiii aceștia!

Pe mine, mă fascinează această generație tânără și sper că voi fi capabilă să înțeleg cât mai mult posibil despre ei și experiența lor pentru că sunt și vor deveni o generație foarte inteligentă, având acces la o mulțime de informații și date.

Conexiunea la tehnologie se face de la o vârstă foarte fragedă și sunt capabili să navigheze pe internet cu ușurință. De asemenea, acești copii sunt foarte intuitivi în ceea ce privește tehnologia, înțelegând cu ușurință noile platforme și aplicații care apar.

O vedere de ansamblu din spatele tehnologiei

În timp ce tehnologia poate fi o forță benefică, există și unele riscuri asociate cu aceasta.

Pentru copiii Alpha, există o preocupare cu privire la dependența de tehnologie și la lipsa de interacțiune umană. Este important ca în familie,  dar și in școală să li se ofere copiilor o varietate de experiențe și activități care să nu implice utilizarea tehnologiei. Tocmai pentru a putea să se bucure de viața lor conectată la realitate.

De asemenea, este important să îi învățăm să fie conștienți de riscurile online și să înțeleagă cum să navigheze în siguranță pe internet.

♥ O altă caracteristică interesantă a copiilor Alpha este dorința lor de a fi implicați și de a face o diferență în lume. Ei cresc cu o conștientizare a problemelor globale și sunt interesați să afle cum pot ajuta să facă o schimbare, deoarece noi, ca părinți le oferim acest exemplu, atât prine xemplu personal cât și prin emisiunile sau documentarele de la TV.

Copiii sunt tot mai interesați de probleme precum schimbările climatice, drepturile animalelor și problemele sociale. Aici o puteți urmări ca și exemplu concret pe Greta Thunberg (care a început de la vârsta de 15 ani ) să se implice activ în problemele climatizării și pot să spun că suferă enorm când se vede neputincioasă la problemele grave ale pământului.

Trebuie să înțelegem că este imperios necesar ca părinții  și profesorii să încurajeze această dorință și să ofere copiilor oportunități de a se implica în acțiuni de voluntariat și proiecte care îi ajută să facă o diferență. În concluzie, generația copiilor Alpha este o generație fascinantă și plină de potențial

Care este legătura între egnerația anilor 80 și generația alpha

Ambele generații au experimentat o evoluție rapidă a tehnologiei și a mediului înconjurător. Noi, cei npscuți în anii 80 am fost martorii apariției și popularizării jocurilor video, a televiziunii color și a primelor computere personale.

Pe când, copiii din generația Alpha s-au născut într-o eră a tehnologiei avansate, având acces la tablete, smartphone-uri și alte dispozitive electronice încă de la o vârstă fragedă.

De asemenea, ambele perioade au fost marcate de schimbări culturale semnificative.

Generația anilor 80  a descoperit ce înseamnă libertatea și au trecut de la  Gumela la Turbo sau Cindy. Cine își mai aduce aminte?

Dar, tot noi am putut să ne bucurăm de o libertate culturală mai mare, iar moda a devenit mai diversă și mai individualistă.

Pe când, copiii din generația Alpha cresc într-o perioadă în care se acordă o atenție din ce în ce mai mare diversității culturale și sociale, precum și acceptării și toleranței față de persoanele care sunt diferite de ei.

Cu toate acestea, există și diferențe semnificative între cele două perioade.

Copiii anilor 80 au crescut cu cheia la gât, cu multe activități în aer liber, interacționând cu prietenii lor în mod direct pe când, copiii din generația Alpha petrec mai mult timp în fața ecranelor și comunică adesea prin intermediul tehnologiei digitale.

Cred cu tărie că stă în puterea noastră de părinți să aducem cumva la o egalitate normală comunicarea dintre digital și social, în mod direct.

În rest, pot spune că sunt mândră să fiu mama unor copii inteligenți și abia aștept să văd ce generație vor deveni acești copii, contrar celor care spun că vor fi o generație care nu o să facă nimic bun.

2 comentarii

  1. Lucia dahorea lucia spune:

    Am descoperit de 2 luni ca am bosla lyme. Poveste ar fi lunga , dar cum cunoasteti daunele facure de ac bacterie nu va plictisrsc , va rog sa ma indrumati la un doctor , acolo unde si dv va ti facut bine . Sant disperata , plang tot timplu . E mail-ul meu nu functioneaza ,e blocat , prea plin ,de aceea va dau nr de telef . 0758 364 447. Multumesc tare ,tare mult

    1. Buna ziua,
      Eu m-am tratat la doamna doctor Tatiana Roșca. O găsiți la Clinica Pandurii l, București 🤗

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Laura Iacob

Numele meu este Laura, sunt mamica a doi copii minunati si sotia Lui Mihai cel curajos, care ma incurajeaza in tot ceea ce fac. Impreuna facem lucruri minunate, dar cel mai mult ne place sa calatorim. Sa vedem lumea asta in lung si-n lat, sa gustam putin cate putin din cultura fiecarei tari si sa cunoastem oameni faini. Ne place sa traim emotii pe care mai apoi sa le povestim cu ceilalti.

S-ar putea să-ți placă și...