Calatorind e mai bine

Daca mergi la Cheile Bicazului viziteaza si Manastirea Durau

Recent am vizitat Manastirea Durau pentru prima oara cat si Cheile Bicazului. Am fost placut surprinsa de toate peisajele pe care le-am vazut incat am vrut musai sa vi le povestesc si voua, iar daca cuvintele nu-mi vor fi de folos, macar sa va ofer in schimb cateva fotografii.

Am plecat dimineata devreme intr-un work trip impreuna cu partenerul meu de viata cat si profesional, aveam o oprire de facut si am zis why not. E cazul sa ne si relaxam putin, dupa atata munca.

Prima oprire a fost Manastirea Durau. Sotul meu mai fusese odata acolo acum 2 ani, iar spre mirarea noastra Maicile de acolo inca il tineau minte. Am descoperit un loc atat de aproape sufleteste, unde cei de acolo ne-au primit cu bratele deschise, ne-au opovestit si ne-au incantat ochii cu florile din gradina, cu lalele multicolore si un stare de spirit senzationala.

Am stat de vorba cu Maica Rafaela, o doamna deosebita care ne-a purtat pe pasi bisericesti, ne-a indrumat catre peisajele care urma sa le vizitam si ne-a dat in schimb daruri – aghiazma si anafora pentru zilele care urmau sa vina cu precizare si indrumare corecta.

Am povestit despre copiii care ne asteptau acasa, despre flori, despre creatia Dumnezeiasca si am cumparat sirop de trandafir preparat chiar de maicutele de acolo si carticele pentru copii. Pangarul era plin de produse, de la creme cu galbenele, cu trandafiri, miere, siropuri – toate preparate acolo, pana la carti de tot felul.

Patrimoniul Manastirii – via Doxologia

Biserica adăpostește în Sfântul Altar și o părticică din moaștele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, aduse aici în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, când o parte din călugări au fost preoți militari pentru soldații români de pe front.

Ca patrimoniu, în biserica Mănăstirii Durău se păstrează spre închinare trei icoane deosebite, îmbrăcate în argint: cea a Maicii Domnului, așezată pe spatele celei de la Schitul Cerebuc, icoana Buneivestiri și cea a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.

Despre Manastirea Durau – via wikipedia

Cu sute de ani în urmă, credincioși cucernici s-au așezat în jurul muntelui Ceahlău. Pustnicii au trăit în grote, nevoindu-se în aceste locuri vitrege. În anumite perioade călugării au înființat schituri care au ars sau au fost acoperite de avalanse.

Mănăstirea Durău este situată la o distanță de 5 km de Cascada Duruitoarea, de la care și-a luat numele. Existența unui schit de maici la poalele Ceahlăului datează încă de la anul 1600, el fiind condus într-o vreme de maica Mariana, fiică de voievod moldovean și nepoata domnitorului Vasile Lupu. Prima atestare documentară a Mănăstirii Durău are loc într-un act din anul 1779, stareță fiind la acea vreme schimonahia Nazaria. În anul 1787, schimonahia Nazaria a fost numită ca stareță a Schitului Văratec, ea fiind urmată acolo de toate maicile de la Schitul Durău. Schimonahia Nazaria a condus soborul mănăstirii Văratec în perioada 1788-1814, fiind ajutată de duhovnicul Iosif.

Ca urmare a faptului că așezământul de la Durău era abandonat, mitropolitul Veniamin Costachi l-a transformat în 1802 în schit de călugări. Ieroschimonahul Petru a adus la Durău călugări de la schiturile din apropiere. Pe la 1830, schitul Durău se afla sub ascultarea Schitului Hangu.

Mai jos va las cateva fotografii cu Manastirea Durau pentru a putea impartasi cu voi macar o parte din minunatiile de acolo, iar daca vreodata veti avea drum pe la Muntele Ceahlau, poate pentru o vacanta cu schiurile la partia de schi Durau sau o vizita la Cheile Bicazului, nu ezitati sa mergeti si la Manastirea Durau. Veti gasi liniste si tihna pentru sufletul vostru.

 

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Laura Iacob

Numele meu este Laura, sunt mamica a doi copii minunati si sotia Lui Mihai cel curajos, care ma incurajeaza in tot ceea ce fac. Impreuna facem lucruri minunate, dar cel mai mult ne place sa calatorim. Sa vedem lumea asta in lung si-n lat, sa gustam putin cate putin din cultura fiecarei tari si sa cunoastem oameni faini. Ne place sa traim emotii pe care mai apoi sa le povestim cu ceilalti.

S-ar putea să-ți placă și...