Calatorind e mai bine

Mănăstirea cisterciană de la Cârța

Am pornit un nou proiect de călătorie și anume vizitarea tuturor bisericilor fortificate din județul Sibiu și. Brașov.

Prima biserică vizitată de noi a fost Mănăstirea Cisterciană de la Cârța.

Știai că Aici s-a filmat mult așteptatul film horror The Nun?

Sunt sibiancă, dar a fost prima oară când am ajuns la Cârța. Am descoperit un sat frumos, îngrijit, liniștit cu o oarecare simplitate care îți oferea o liniște sufletească. La intrare în satul Cârța, vei descoperi multe pancarde care te duc exact către mănăstire.

Aici timpul parcă a stat în loc, iar ritmul vieții este marcat de liniște și contemplare. Atmosfera pe care descoperit-o este calmă și meditativă, chiar dacă locația ei este în centrul satului Cârța.

Poarta este deschisă, inima și mai mult! – Das Tor ist offen, Das Herz noch mehr! – The door is open, the heart much more!

Portal în stil gotic construit conic de Maeștrii pietrari în fațada de vest după distrugerea mongolă din 1241. În curtea bisericii vom găsi Cimitirul Soldaților, unde vom putea vizita morminte ale soldaților germani căzuți în primul război mondial la Porumbacu (septembrie 1916), mutați în 1928 în biserica pentru a fi protejate.

Date despre Abația Cisterciană de la Cârța

Mănăstirea Cârța, este situată în județul Sibiu și este cunoscută sub numele de Abația Cisterciană de la Cârța. Numele Cistercian este derivat de la Ordinul Cistercian, o ramură a Ordinului Benedictin fondată în secolul al XII-lea.

Ordinul Cistercian a fost fondat în 1098 în Cîteaux, Franța de către un grup de călugări conduși de Robert de Molesme. Acești călugări au urmat o formă mai strictă a regulii benedictine și s-au angajat într-o viață de rugăciune, muncă manuală și austeritate. Aceștia au pus un mare accent pe izolare și pe revenirea la valorile spirituale și simple ale monahismului timpuriu.

Ordinul Cistercian s-a răspândit rapid în Europa și a fost cunoscut pentru construirea unor mănăstiri impresionante și austerice.

Mănăstirea Cârța a fost fondată în anul 1202 de către cavalerul sas Hermann de Bale și soția sa, Irmengardis. Aceasta a fost una din primele mănăstiri cisterciene din regiune Transilvania.

Denumirea de Abația Cisterciană de la Cârța indică faptul că mănăstirea de la Cârța a fost mănăstire cisterciană aparținând Ordinului Cistercian. Acest ordin monastic a avut o influență semnificativă asupra arhitecturii și practicilor monastice, iar denumirea reflectă apartenența mănăstirii de la Cârța, la această tradiție monastică cisterciană.

Interiorul bisericii

Biserica este recent renovată și este un loc contemplativ.

Altarul Baroc – Sfântul Petru și Pavel străjuiesc icoana crucificării

Orga mecanică din anul 1777

Cheie de boltă cu capul Fecioarei Maria – ocrotitoarea cistericienilor

 

Biserica de la Cârța reprezintă un important monument istoric și arhitectural în România. Interiorul bisericii impresionează prin simplitatea și eleganța sa, iar arhitectura gotică este reprezentată de arcadele înalte, bolțile sub formă de cruce, ferestrele din vitralii care colorează interiorul bisericii.

Altarul este și el tot în formă gotică și este considerat unul din cele mai prețioase exemple de sculptură în piatră din Transilvania.

Biserica a trecut prin mai multe etape de renovare, ultima dintre ele fiind în anul 2013. cu toate acestea, ea își păstrează încă originalitatea, fiind în continuare folosită pentru servicii religioase, dar și ca destinație turistică.

Muzeul de la Cârța

În curtea bisericii se află și un muzeu al tradițiilor sașilor transilvăneni. Transilvania este un spațiu multicultural și multi-religios în care trăiesc și se întâlnesc oameni cu diferite rădăcini lingvistice, religioase, culturale și etnice. Acest spațiu multicultural este produsul unei complexe istorii marcate de războaie, migrații, schimbări de suveranitate cât și revolte.

Dacă prin prezentarea mea v-am convins să mergeți măcar odată să vizitați acest loc, vă las mai jos și prețul biletelor

Adulți – 10 lei

Copil – 5 lei

Mănăstirea Cârța nu este o simplă clădire sau o destinație turistică. Ea este o mărturie vie a credinței și dăruirii oamenilor care au trăit și au slujit aici de-a lungul secolelor. Aici, în fiecare piatră, în fiecare arcadă și în fiecare vitraliu regăsești ecoul rugăciunilor și al speranței.

Este locul unde îți poți deschide inima să primească energia și binecuvântarea acestui loc.

 

2 comentarii

  1. Felicitari pentru demnitatea si curajul de a porni pe aceasta calatorie de a vizita bisericile fortificate din Sibiu si Brasov! Acest proiect este un exemplu minunat de dedicare si dragoste fata de istorie si cultura. Suntem foarte norocosi ca locurile si monumentele noastre istorice sunt inca existente dupa atatea secole si acest lucru este un adevarat miracol. Sper ca vei gasi inca ocazii sa te bucuri de frumusetea acestor monumente si sa le impartasesti experientele. Multumiri pentru o calatorie plina de invataminte!

  2. Multumesc mult! Ma bucur ca am norocul sa ca aceste minuni pline de istorie sa fie atât de aproape de noi.

Lasă un răspuns

Laura Iacob

Numele meu este Laura, sunt mamica a doi copii minunati si sotia Lui Mihai cel curajos, care ma incurajeaza in tot ceea ce fac. Impreuna facem lucruri minunate, dar cel mai mult ne place sa calatorim. Sa vedem lumea asta in lung si-n lat, sa gustam putin cate putin din cultura fiecarei tari si sa cunoastem oameni faini. Ne place sa traim emotii pe care mai apoi sa le povestim cu ceilalti.

S-ar putea să-ți placă și...