Calatorind e mai bine

Vacanță de vis în Delta Dunării

Am mai ajuns în Delta Dunării până acum, de vreo 3 ori, dar niciodată nu am apucat sa facem traseul acela lung cu barca pe care ni l-am dorit de multă vreme. Și dacă tot am ajuns la Costinești cu echipa noastră de la CSU Sibiu juniori, în cadrul Festivalului Național de Baschet juvenil, am zis să mergem și până în Delta Dunării.

Ne-am adunat câțiva oameni faini, cu care râzi în fiecare seara până la lacrimi, că deh … ce să și faci în pustietatea Deltei și consider că a fost una din cele mai reușite călătorii de genul acesta în România.

Ne-am cazat la Murighiol, un loc în care îți recomand să nu mergi cu mâna goală pentru ca suferă acut de lipsa de magazine. Am găsit un supermarket în Murighiol, Laguna Albastră, care aparține chiar primarului (nu măr mir), iar prețurile acolo sunt chiar triple față de cele cu care suntem obișnuiți în oraș. De exemplu o sticlă de Prosecco de la Lidl, cu 19 lei, la Laguna Albastră costă 65 de lei. Singurul Lidl pe care îl veți găsi se află în Tulcea, aproximativ la peste 35 de km.

Lăsând bârfa la o parte vreau sa vă povestesc despre călătoria noastră în Delta Dunării și totodată să vă arăt ce fotografii am reușit să surprindem pe frumoasele canale ale Dunării.

Traseul nostru

Cei de la cazare ne-au ajutat cu un număr de contact al unui domn care se ocupă de excursii în Delta Dunării și pe care îl recomand cu mare drag. Excursia a durat undeva la 9 ore, am plecat dimineața la ora 9 și am ajuns la cazare pe la ora 18. Ghidul a stat cu noi pe parcursul excursiei și a reușit să ne ducă în cele mai frumoase locuri.

Așadar, am vizitat

  • Pădurea de nisip Caraorman, excursie cu mașina safari
  • Brațul Sfântul Gheorghe
  • Prânzul la un restaurant de lângă ponton, pe care totodată îl recomand cu drag, a fost una din cele mai bune ciorbe de sturion mâncate vreodată
  • Plaja Sfântul Gheorghe
  • câteva canale ale Dunării
  • multe lacuri
  • și ne-a dus exact în locul unde Dunărea intră în Marea Neagră.

Activitățile din cadrul cazării

Am căutat o cazare care să ne ofere atât mâncare (demipensiune) ca să nu fim stresați cu căutarea de restaurante cât și să aibă ponton pentru a putea pescui. Noi ne-am găsit cazare la Casa Mariana, din Murighiol, o cazare frumoasă, cu ponton,  cu bărci, cu piscină, mai exact cu tot confortul de care ai nevoie pentru a avea liniște. Am și pescuit două zile la rând (am prins în special pui de bibani și la un moment dat o broască țestoasă a reușit să se înfășoare în sfoara de la undiță).  Peștii cât și țestoasa au ajuns înapoi în lac.

Aș vrea să vă fac o scurtă incursiune în tot ceea ce a înseamnă pentru noi Delta Dunării, cu fiecare popas pe care l-am făcut în excursia noastră. O să vedeți ce locuri deosebite avem în România, dar din păcate puțin tranzitate de turiști.

Pădurea de nisip Caraorman și povestea stejarului îngenuncheat

Una din primele noastre opriri după o excursie destul de lungă pe Dunăre, a fost în Pădurea Caraorman. Citisem de acasă despre excursia cu mașinile safari prin această oază de verdeață din Delta Dunării, dar totuși nu mă așteptam la o trăire atât de intensă și totodată plină de adrenalină. Gândul pe care l-am avut atunci când am ales această excursie a fost să vedem caii sălbatici, însă din păcate fiind sezonul tăunilor ei pleacă din acele zone și merge către mare. Am găsit, în schimb dune de nisip impresionante, un habitat pentru specii rare de animale (inclusiv șacali) unele părți cu multă apă și am reușit să vizităm stejarul îngenuncheat – una din miracolele naturii.

Se numește ștejarul îngenuncheat pentru că a reușit să-și facă rădăcini în nisip din propriile crengi.  Ștejarul îngenuncheat este un monument al timpului și al rezistenței și reprezintă îmbinarea armonioasă dintre forța naturii și fragilitatea vieții. Aceste două zone ne-au surprins prin frumusețea lor unică și povestea uluitoare.

Pădurea de nisip din Caraorman este considerată una din cele mai prețioase comori ale Dobrogei . Ea se desfășoară pe o suprafață de 2250 ha, în partea central-nordică a Deltei, pe teritoriul de nord al satului Caraorman, în comuna Crișan, județul Tulcea. Rezervația naturală a Pădurii Caraorman este inclusă în patrimoniul mondial al UNESCO, ca rezervație a biosferei, parte din Parcul Național Delta Dunării.

În preajma Stejarului Îngenuncheat se află locul cunoscut sub numele de Fântâna Vânătorilor, care reprezintă o reproducere (din beton și mozaic) a sculpturii Masa tăcerii, de Constantin Brâncuși. 

Brațul Sfântul Gheorghe

Ajunși din nou pe barcă ne-am îndreptat către Brațul Sfântul Gheorghe unde urma să luăm prânzul. Ghidul care ne-a condus ne-a întrebat dacă vrem sa mâncăm la un restaurant unde mâncarea este mai safe sau dorim să mâncăm la un localnic unde nu poate să garanteze pentru noi. Am ales să mâncăm la restaurant și nu ne-a părut rău. Am mâncat una din cele mai bune ciorbe de sturion din viața mea. În drumul nostru am putut să vedem nuferi galbeni, dar și albi, lebede cu puii lor, pelicani, egrete și mii de păsări de diferite feluri și culori.

Din păcate, și aici la Sfântul Gheorghe turismul nu este bine dezvoltat. La fel de puține magazine și sărăcie cât cuprinde. Până la urmă sălbăticia asta e una din frumusețile Deltei, dar sincer tot m-aș bucura să văd că se dezvoltă și partea turistică, măcar în zonele populate de turiști.

Dacă îți place liniștea, aici e de tine pentru că pur și simplu ai impresia că ți-ai lăsat orice problemă undeva departe, iar aici e doar liniște.

Plaja din Sfântul Gheorghe

Aici am ajuns cu mașina unui localnic și tot aici am putut să vedem și caii sălbatici. Este o plajă frumușică, puțin murdară, mai mult ca sigur din cauza tuturor mizeriilor aruncate din toată țara, care ajung în Deltă. Plaja Sfântul Gheorghe este singurul loc din țară unde poți admira vărsarea Dunării în Marea Neagră.

Excursia noastră s-a terminat aici, la plaja Sfântul Gheorghe și apoi am revenit pe barca pe un traseu de aproximativ o oră până la Murighiol. Cu ocazia asta am putut să ne bucurăm de încă o zi plină de pescuit și baie în piscină.

A fost o călătorie reușită pe care o recomand cu căldură. Mai jos vă las câteva fotografii pe care am putut să le surprindem din frumoasa noastră călătorie

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Laura Iacob

Numele meu este Laura, sunt mamica a doi copii minunati si sotia Lui Mihai cel curajos, care ma incurajeaza in tot ceea ce fac. Impreuna facem lucruri minunate, dar cel mai mult ne place sa calatorim. Sa vedem lumea asta in lung si-n lat, sa gustam putin cate putin din cultura fiecarei tari si sa cunoastem oameni faini. Ne place sa traim emotii pe care mai apoi sa le povestim cu ceilalti.

S-ar putea să-ți placă și...