Motivationale Sanatate

Ce se întâmplă în organism când îmbrățișezi un copac

Mircea Eliade spunea:

arborele este încărcat cu forțe sacre, deoarece este vertical, crește, își pierde și-și recapătă frunzele… deci moare și renaște de nenumărate ori

Sunt lucruri atât de simple, pe care le poate face aproape oricine, îți  îmbunătățeste starea de spirit și îți aduce un aport de sănătate.

Mă gândeam zilele astea ce să mai scriu, iar răspunsul a venit singur….mi-a trimis o persoană dragă mie o poză îmbrățisând un copac și mi-a spus….Scrie despre asta, e atât de benefic, de sănătos și îți schimbă complet starea de spirit.

Beneficii le îmbrățișării unui copac:

Beneficiile pe care le aduce îmbrățișarea unui copac sunt

  • atenueaza durerile de cap
  • reduce stresul
  • imbunatateste circulatia sangelui
  • ofera o stare de bine
  • Aerul de padure contine ioni negativi denumiti “vitaminele aerului” care stimuleaza toate functiile organismului
  • oxigeneaza creierul si impiedica procesul de imbatranire
  • stimuleaza sistemul hemato-formator
  • imbunatateste respiratia fiind benefic pentru bolnavii de  brosnita, astm bronsic deoarece padurea actioneaza ca un filtru gigantic
  • padurea fabrica fitoncide, substante volatile care au efect antibacterian

Ce sunt fitoncidele?

Fitoncidele sunt substante antimicrobiene continute in plante. Acestea includ terpenoide, alcooli, aldehide, eteri si alte substante capabile de a ucide sau inhiba cresterea si dezvoltarea altor organisme (in principal a bacteriilor si fungi).

Curele de oxigen se fac indeosebi de la 10 dimineata pana in momentul inserarii, deoarece ziua arborii sub actiunea fotoseintezei creeaza oxigen.

Imbratisarea unui copac creste nivelul de hormon oxitocina, iar asta ma duce cu gandul la zicala romaneasca cum ca “eternitatea s-a nascut la sat”. Oxitocina este responsabila de legaturile calme si emotionale iar in momentul in care imbratisati un copac, hormonii de serotonina si dopamina te fac sa te simti mai fericit.

Din ce in ce mai mult stresul si poluarea ne da de furca. Eu consider ca este un factor pe care nu il simtim dar care ne afecteaza in tacere. Nu este usor sa traiesti intr- o lume plina de poluare, agitatie, rapiditate si suntem nevoiti sa ii facem fata, cum putem.

Insa cel mai simplu mod de a te impaca cu lumea in care traiesti este sa evadezi in padure din cand in cand pentru a-ti reincarca bateriile. Societatea moderna in care traim aduce un aport de stres in vietile noastre motiv pentru care multe persoane apeleaza la darurile naturii pentru terapie – cum ar fi imbratisarea copacilor. Nu va ganditi ca ecest lucru este asociat cu viata hippy pentru ca nu este, nici pe departe, pur si simplu imbratisarea unui copac poate fi buna pentru sanatatea ta.

Intr-adevar natura este creata pentru a ne ajuta, iar o buna intelegere a modului in care se comporta ea ar putea fi începutul limitării acestor efecte. De la plante, soare, luna, copaci toate acestea joaca un rol important in modul in care ne simțim zi de zi.

 

Exista dovezi cum ca pomii ofera beneficii pentru sanatate, copiii functioneaza mai bine cognitiv si emotional cand inetractioneaza cu plantele si este demonstrat faptul ca proprietățile vibrationale ale copacilor si plantelor ofera aceste beneficii.

Este important sa folosim acest spatiu pentru a ne putea vindeca in mod holistic.

 

Cum sa imbratisezi un copac

  1. Gaseste-ti o zona linistita unde sa te simti in siguranta
  2. Mergi printre copaci pentru a va simti confortabil
  3. Atinge diferite texturi de scorta cu palmele mainilor
  4. Miroase parfumul copacilor
  5. Priveste in sus spre ramurile care se intind deasupra capului pentru a putea absorbi energia vietii lor
  6. Gaseste copacul care se potriveste starii tale de spirit
  7. Imbratiseaza-l din pozitie verticala pana simti ca esti una cu el
  8. Pentru o imbratisare completa aseaza-te pe pamant infasurandu-ti picioarele in jurul bazei copacului imbratisandu-l

Pana la urma e atat de simplu si atat de ..Gratis… incat nu ai ce motiv sa inventezi. Vei vedea ca toate tensiunile, luptele si necazurile tale vor disparea prin aceasta simpla terapie forestiera.

Sunetul padurii

vibratia frunzelor, cantecul pasarilor calmeaza mintea si activitatea creierului si inclusiv reduce tensiunea arteriala.

Prezenta padurii

Doar prin simplul fapt ca te plimbi in mijlocul copacilor te vei simti mai calm si mai bucuros

Mirosul padurii

Dupa cum se spune “exista ceva magic in aer”, mirosul padurii poate avea efecte uluitoare asupra noastra. Scade tensiunea arteriala, reduce anxietatea, depresia si incetineste ritmul de respiratie. Totul datorita beneficiilor aromaterapice ale fitonutrientilor din ueiul de lemn

Nu mai stati pe ganduri si credeti-ma pe cuvant. E atat de simplu sa te poti simti bine!



 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Laura Iacob

Numele meu este Laura, sunt mamica a doi copii minunati si sotia Lui Mihai cel curajos, care ma incurajeaza in tot ceea ce fac. Impreuna facem lucruri minunate, dar cel mai mult ne place sa calatorim. Sa vedem lumea asta in lung si-n lat, sa gustam putin cate putin din cultura fiecarei tari si sa cunoastem oameni faini. Ne place sa traim emotii pe care mai apoi sa le povestim cu ceilalti.

S-ar putea să-ți placă și...