Retete

Hasmatuchi – beneficii si preparate

Cati dintre voi stiati la ce se foloseste hasmatuchi, ce gust are si ce beneficii?

Recunosc eu auzisem de hasmatuchi doar in preparatele frantuzesti, dar se pare ca aceasta planta se folosea acum sute de ani si in Romania, mai ales la mesele boieresti ale bucatariei romanesti, acum fiind folosita mult mai putin, mai mult in preparatele moldovenesti.

Recunosc ca eu am aflat de curand de aceasta planta prin intermediul unor retete de-ale bunicii mele si vreau sa impartasesc cu voi aceasta informatie. Aceasta planta este probabil  originara din zona Muntilor Caucaz si a fost raspandit in restul Europei Antice de armatele romane.

Hasmatuchi se folosea mult pe vremuri in diverse sosuri pentru a-i oferi mancarii un gust acrisor – picant, se aseamana cu anasonul dulce. Se folosea mai ales vara cand se putea culege. Ea creste in gradina, in locuri umede si umbroase, in straturi semi-inalte, incepand din luna martie pana in iunie. Este recomandata taierea periodica astfel incat planta sa nu creasca prea mare, moment in care frunzele devin amare.

 

Planuiesc sa culeg cat mai multe informatii si secrete legate de bucataria bunicii mele si sa le impartasesc cu voi, intr-un volum de retete romanesti traditionale. Sunt convinsa ca multi dintre voi veti aprecia si veti reusi sa va informati corect cu privire la folosirea multor plante in bucataria noastra traditional romaneasca.

Hasmatuchi este o planta erbacee, cu flori albe si placut mirositoare. Este inrudita cu patrunjelul si morcovul, iar ca beneficii are insusirea de a diminua vascozitatea sangelui. Se foloseste in preparate precum sosul ravigot, sosuri picante cat si in asezonarea ciorbelor.

Beneficii

  • stimuleaza tranzitul intestinal,
  • stimuleaza secretiile gastrice, intestinale, biliare,
  • stimuleaza secretia lactata,
  • stimuleaza circulatia sangelui, il dilueaza si il curata de toxine,
  • curata rinichii si ficatul,
  • are efecte diuretice, stomahice, usor purgative, este colagog – ajuta la eliminarea bilei
  • are efect antiinflamator, tonic, cicatrizant,
  • combate bolile canceroase,
  • are efecte de antiseptic respirator, este benefic in afectiuni pulmonare – astm, bronsita, laringita,
  • este eficient in caz de gastrita, cistita, reumatism, guta,
  • benefic in colicile hepatice,
  • eficient in afectiuni oftalmologice,- se aplica comprese caldute pe ochii inchisi -,
  • trateaza edemele, favorizeaza vindecarea ranilor,
  • combate aparitia ridurilor,
  • previne imbatranirea prematura.

Totodata hasmatuchi favorizeaza digestia si secretia laptelui,  elimina toxinele si taie pofta de dulciuri.

Se poate conserva verde in congelator, prin congelare isi pastreaza mai bine aroma, sau se poate conserva prin uscare si se pastreaza in saculeti de panza sau in cutii metalice etans inchise, insa uscat isi pierde din aroma si din calitati.

Stiati ca: Universitatea din Groningen si Hanzehogeschool si-au propus sa produca un medicament contra cancerului bazat pe podofilotoxina, o substanta regasita in radacina de hasmatuchi?

 

 

2 comentarii

  1. Czika Bela spune:

    la noi in Transilvania -cunoscuta sub numele de chervăr- este folosita numai la prepararea ciorbii cu cap de miel (care se taie deobicei cu ocazia Pastelui).

  2. Ce bine suna! Yummyy

Lasă un răspuns

Laura Iacob

Numele meu este Laura, sunt mamica a doi copii minunati si sotia Lui Mihai cel curajos, care ma incurajeaza in tot ceea ce fac. Impreuna facem lucruri minunate, dar cel mai mult ne place sa calatorim. Sa vedem lumea asta in lung si-n lat, sa gustam putin cate putin din cultura fiecarei tari si sa cunoastem oameni faini. Ne place sa traim emotii pe care mai apoi sa le povestim cu ceilalti.

S-ar putea să-ți placă și...