Despre viata

Plantarea macului albastru de Himalaya și frumusețea lui ireală

Macul albastru încântător (Meconopsis) creează un spectacol ireal la sfârșitul primăverii și începutul verii.

O floare albastră atât de bogată este o comoară rară.

Aceștia au reputația de a fi greu de crescut, dar ele pot fi cultivate cu succes dacă se urmează câteva reguli de bază.

Locație: umbră parțială ferit de soarele fierbinte și protejat de vânturile puternice.

Pregatirea solului este cel mai important factor.

Macii albaștri cer un sol bogat și bine drenat într-o zonă de umbră parțială. Problemele mari pentru Macul albastru de Himalaya apar vara, nu iarna. Temperaturile caniculare si poluarea ii pot fi fatale.

Dacă se platează o singură plantă, săpați o gaură mare de aproximativ 40 – 50 cm adâncime.

Se amestecă o parte compost sau gunoi de grajd putrezit, o parte de mulci de coajă fină (compostată timp de 2-3 luni dacă este posibil) și două parți de pamânt.

Umpleți gaura de plantare cu acest amestec și adăugați un îngrășământ organic echilibrat sau un îngrăsământ cu eliberare lentă.

Se slăbesc ușor rădăcinile macului și se așează la aceeași adâncime ca și cum ai planta într-un ghiveci.

De reținut este faptul că aceștia se pot planta și în ghivece, acasă

Se recomandă plantarea rădăcinei, mai degrabă decât a semințelor de mac albastru Himalyan. Semințele trebuie să fiți atenți când le cumpărați să fie proaspete. Am mai văzut și pe site-urile din România de vânzare, dar trebuie să fiți atenți dacă acestea sunt proaspete.

Plantarea are loc în perioada primăverii, alegând un loc însorit, lumina fiind foarte importantă pentru apariția florilor de mac. Substratul trebuie să fie bine drenat, de preferință argilo-nisipos, cu fertilitate moderată. Udarea se va realiza folosind cantități moderate de apă, evitându-se excesul care poate fi dăunător. Nu lasati niciodata pamantul sa se usuce pentru ca planta va muri.

Îngrijirea macilor

Macii se udă regulat în timpul verii. Dacă optați pentru sistem de irigare, ar fi excelent pentru udarea completă.

Folosiți îngrăsământ lichid la fiecare două săptămâni sau un îngrăsământ grnaular echilibrat odată pe lună în timpul sezonului de creștere.

Acest lucru va menține plantele viguroase și sănătoase.

Indepartati florile ofilite pentru a da posibilitatea plantei sa faca altele.

Toamna, un mulci organic poate fi aplicat la o adâncime de aproximativ 5 cm.
Asigurați-vă că așteptați până când plantele sunt complet latente pentru a aplica mulci.
Toamna este cel mai bun moment pentru a planta maci albaștri, dar aceștia trebuie totuși să fie plantați suficienți de devreme in toamnă, astfel încât să crească puternic înainte de a intra in starea latentă.
Dacă nu puteți opta pentru plantarea lor în toamnă, atunci plantați-i primăvara.
Uneori, macii albaștri vor muri după înflorire. Pentru a vă ajuta plantele să fie perene, ciupiți toți mugurii florali in primul an.
În fiecare primavară este esențial să protejăm frunzele de melci.
Nu uitați: le place umezeala și verile răcăroase.
Sfat de la specialiști:

Specialiștii nu recomandă înmulțirea prin semințe a macilor albaștri pentru că germinarea este dificilă și de lungă durată. Unele plăntuțe pot apărea și după două luni. Dacă totuși vă încumetați să plantați semințele, mai întâi trebuie să le țineți la rece. Timp de o lună vor sta într-un șervețel ud, în frigider. După aceea puteți să le însămânțați. Pentru că sunt foarte mici, nu le acoperiți cu pământ, trebuie doar să le presărați pe substrat și să apăsați ușor ca să adere. Recipientul îl puneti la lumină, dar nu în soare direct. Pulverizați permanent și nu lăsați substratul să se usuce. Atenție și la temperatură, semințele germinează la 18 grade.

Știați că: Specia de Mac albastru, Meconopsis gakyidiana, este extrem de îndrăgită în Regatul Bhutan, fiind considerată floarea națională a acestei țări. Florile de Meconopsis sunt de un albastru hipnotizant, strălucitor și se numără printre cele mai rare flori din lume, crescând la altitudini de peste 3000 de m. Legendara floare a fost descoperită de botanistul britanic George Sherriff, într-o zonă îndepărtată din estul Bhutanului, în timpul unei expediții în munții Himalaya. Locuitorii acestei țări spun că dacă vezi o astfel de floare vei avea parte de noroc și binecuvântări.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Laura Iacob

Numele meu este Laura, sunt mamica a doi copii minunati si sotia Lui Mihai cel curajos, care ma incurajeaza in tot ceea ce fac. Impreuna facem lucruri minunate, dar cel mai mult ne place sa calatorim. Sa vedem lumea asta in lung si-n lat, sa gustam putin cate putin din cultura fiecarei tari si sa cunoastem oameni faini. Ne place sa traim emotii pe care mai apoi sa le povestim cu ceilalti.

S-ar putea să-ți placă și...