Socata dulce si aromata

Odata cu venirea verii iata ca apar si florile de soc care sunt o incantare pentru oricine.

Socul are nenumarate beneficii iar in acest articol o sa enumar cateva dintre ele si o sa va scriu si reteta pe care am folosit-o la prepararea acestui minunat produs.

Beneficiile socului

  • antioxidante
  • scade nivelul colesterolului
  • imbunatateste vederea
  • stimuleaza sistemul imunitar
  • imbunatateste activitatea inimii
  • combate tusea, racelea, gripa, infectiile bacteriene, virale si amigdalitele

Ce contin?

  • pigmenti organici, tanin, aminoacizi, flavonoide, zahar, vitamilele A si B si vitamine C
  • sunt usor laxative si au proprietati sudorifice
  • protejeaza celulele impotriva deteriorarii

Cum se foloseste?

Florile de soc se pot usca si se pot infuza in ceaiuri

Se poate prepara renumita socata sau sirop de soc prin macerare la rece, dulceata de soc…

Stiati ca?

Ceaiul de soc a fost folosit pentru a trata epidemia de gripa din Panama in anul 1995?

Reteta de socata

  • 5 litri de apa
  • 500 de grame de zaharEu mai adaug
  • 4 lamai
  • suc de lamaie
  • 8 flori de soc

La fiecare litru de apa se adauga 100 gr de zahar. Reteta se poate adapta in functie de borcanul pe care il folositi la prepararea sicatei. Eu, personal, am folosit borcane de 5 litri. Se pun ingredientele in borcan, tinand cont ca 2 lamai se storc pentru a se pune doar sucul de la ele, iar celelalte se pun taiate felii dupa ce spalati coaja lamaii foarte bine. Se lasa la macerat timp de cateva zile pana incepe sa fermenteze. Eu nu folosesc niciodata drojdie ci las sa fermenteze zaharul si lamaia in mod natural.

In cateva zile este numai perfecta pentru baut.

Cand considerati ca fermentarea s-a produs se iau borcanele se da sucul prin sita si se pune in sticla. Se serveste foarte bine si cu menta, capata un gust foarte aromat.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *