Cea mai bună socată care îmi aduce aminte de copilărie este cea făcută de mama. Grădina ei este întotdeauna plină de flori.
Odată cu venirea verii iată că apar și florile de soc care sunt o încântare pentru oricine.
Socul are nenumarate beneficii, iar în acest articol o să enumăr câteva dintre ele și o să vă scriu și rețeta pe care am folosit-o la prepararea acestui minunat produs.
Beneficiile socului
- antioxidant
- scade nivelul colesterolului
- îmbunătățește vederea
- stimulează sistemul imunitar
- îmbunătățește activitatea inimii
- combate tusea, răceala, gripa, infecțiile bacteriene, virale și amigdalitele
Ce conține?
- pigmenți organici, tanin, aminoacizi, flavonoide, zahăr, vitaminele A si B și vitamina C
- sunt ușor laxative și au proprietăți sudorifice
- protejează celulele împotriva deteriorării
Cum se folosește?
Florile de soc se pot usca și se pot infuza în ceaiuri.
Se poate prepara renumita socată sau sirop de soc prin macerare la rece sau dulceață de soc.
Știați că?
Ceaiul de soc a fost folosit pentru a trata epidemia de gripă din Panama în anul 1995?
Ingrediente socată
- 5 litri de apă
- 500 de grame de zahăr
- 4 lamai
- suc de lamaie
- 12 flori de soc spălate
La fiecare litru de apă se adaugă 100 gr de zahăr. Daca o să aveți borcane de 5 litri, cum am eu, atunci puneți 500 grame de zahăr. Daca aveți borcane de 3 litri atunci gramajul de zahăr va fi de 300 de grame.
Rețeta se poate adapta în funcție de borcanul pe care îl folosiți la prepararea socatei.
Eu, personal, am folosit borcane de 5 litri.
Se pun ingredientele în borcan, ținând cont că 2 lămâi se storc pentru a se pune doar sucul de la ele, iar celelalte se pun tăiate felii. După ce se spală coaja lămâii foarte bine. Eu le spăl cu grijă chiar și atunci când sunt bio.
Se lasă la macerat timp de câteva zile până începe să fermenteze, într-un loc cu mult soare. Fie că punem borcanele pe pervaz/terasă/balcon important este să fie puse la soare. Neapărat acoperă borcanul cu o farfurioară potrivită. Borcanul nu se închide ermetic pentru ca se formează gaze de fermentație.
Eu nu folosesc niciodata drojdie, ci las să fermenteze zahărul și lămâia în mod natural.
Se amestecă cu o lingură de lemn pentru a se topi zahărul.
În câteva zile este numai perfectă pentru băut.
Când considerați că fermentarea s-a produs, sedă conținutul prin sită și se pune socata în sticle. Se servește foarte bine și cu mentă. Capătă un gust foarte aromat. și puțin pișcător. Cea mai bună e socata rece! E un suc natural plin de vitamine.
Foto preluat de pe https://www.housebeautiful.com/