Calatorind e mai bine

Londra prin ochii noștri

Anul acesta ne-am propus facem  un city break. Și nu oriunde, ci în metropola Londra. Până văd capitala Angliei, nu gândeam există orașe pe care nu le poți cuprinde cu gândul, atât de mari, de complexe și de mărețe.  Ei bine, Londra e orașul în care mergi și stai, cel puțin 2 săptămâni și cred tot nu  poți cunoaște îndeajuns. Oriunde mergi, oriunde privești sunt locații impresionante, monumente de vizitat, catedrale, palate, grădini, muzee, bulevarde etc Ceea ce am apucat vedem noi în doua zile, este puțin din marele oraș. Și o încerc în acest articol pot fac cunoscute câteva chestiuni pe care noi ne-am testat și care au funcționat.

Înainte plecăm m-am interesat pe Google și am aflat nu e ok închiriezi mașină pentru în zonele turistice amenzile sunt usturătoare. Ceea ce m-a mirat este pe Bulevarde circulă foarte multe taxiuri, renumitele autobuze double decker și destul de puține mașini personale. Asta e ceea ce noi am observat. Acolo se circulă intens cu  metroul, busul sau cu trenul . recomand deplasați cu metroul, e felul în care o simțiți pulsul orașului și veți reuși îl cunoașteți mai bine.

Stiati ca: Metroul din Londra (London Underground) este cea mai veche rețea de metrou din lume și în același timp o componentă cheie a sistemului de transport în comun în Londra. Este numit în mod familiar și the Tube. Pe lângă funcția sa practică, Metroul londonez este și un monument istoric și o atracție turistică de sine stătătoare. În anul 2000, era folosit de 3 milioane de persoane zilnic. (via wikipedia)

Populația Londrei este de aproximativ 8 milioane de oameni, aici nu sunt incluși turiștii. Gândiți populația României este de aproximativ 17 milioane de oameni. Doar imaginați câtă lume veți întâlni la tot pasul. Așadar, înarmați cu putere și răbdare. Cu toate astea, traficul este foarte bine organizat, respectul în trafic este la putere, iar cei care îți vor da bătăi de cap sunt turiștii care se îmbulzesc vadă obisectivele turistice.

Cum am ajuns în Londra?

Am găsit o ofertă foarte bună pe Wizzair și ne-am achiziționat biletele la un preț mai mult de cât rezonabil și anume 150 de lei de persoană dusîntors. Ei bine, odată ce cumperi biletele de avion și începi cauți cazare, îți dai seama nu e totul chiar atât de roz, iar cazarea îți cam da bătăi de cap. Am găsit hoteluri mediocre la prețul de 2.000 de lei / noapte pentru o cameră, iar nouă ne trebuiau două, ceea ce era o cheltuială foarte mare pentru noi. Așadar, ne-am căutat cazare exact în orașul în care aterizează avionul, și anume SouthEnd on Sea și am găsit un apartament de 3 camere, la prețul de 420 de lei/ noapte (Meridian Apartments). Eu zic am făcut o afacere excelenta și am economisit bani pentru a putea umbla mai mult. Am ajuns în aeroport la 21.30 seara, iar faptul am găsit cazare în apropierea aeroportului a fost un punct forte nu a trebuit căutăm cazare. Lângă aeroport este linia de tren, și daca totuși hotărați închiriați o cameră în Londra, este foarte ușor luați trenul și mergeți până acolo. Distanța este de 58 de km și se parcurge aproximativ într-o oră. Noi am ales fim mai comozi 🙂

Tot pe google am căutat informații legate de transport. Dacă preferați luati OysterCard (25 lire/zi) este bine știți acesta este valabil doar pe teritoriul Londrei, iar din South End trebuie luați alte bilete. Noi am optat pentru abonament de o zi care era valabil, inclusiv din SouthEnd pe toate liniile de tren, metrou, autobuze. Ne-au făcut o reducere destul de consistentă fiind un grup de 5 persoane. Am plătit undeva la 15 lire de persoane/zi pentru toate liniile de transport din South End si Londra, ceea ce a fost extrem de ieftin, raportat la prețurile lor.  sugerez cereți și o hartă a liniilor de transport care ajuta enorm de mult descurcați în oraș.

 

Insist atât de mult pe partea de transport pentru o descoperiți e cea mai bună soluție de mișcare  acolo. (Dacă citiți articolul meu și aveți altă opinie, rog mult adaugați în comentarii. Încercăm aflăm unii de la alții cele mai bune solutii). Odată cazați, ne-am odihnit bine și a doua zi am plecat în recunoaștere. În gară ne-am făcut day travel card-ul și am pornit către Londra. Am scris și mai sus distanța este de 58 de km iar traseul se parcurge în aproximativ o oră. Din tren am coborât și am mers către linia de metrou, aveți neapărat o harta cu voi puteți descurca mai ușor și nu fie nevoie întrebați pe nimeni.

Ce am vizitat

1 London Eye

Este pe malul Tamisei, iar Londra de sus se vede superb, bănuiesc. Nu am apucat urcăm pentru aveam în plan foarte multe vizite. Către London Eye am văzut cel puțin 4 români care făceau albaneagra, și care culmea aveau mulți susținători. M-a lăsat puțin cu un gust amar. Eu am apucat fotografiez un scoțian care cânta frumos și care își merita banii. Pregătiți pentru înghesuială sunt extrem de mulți turiști.

Ca sa va faceti o idee, va prezint si o fotografie cu turistii de pe pod 🙂

2. Big Ben si Westminster Abbey

Aproape de zona London Eye se află Big Ben și Westminster Abbey. Arhitectura este deosebită, dar din păcate se lucrează la renovarea clădirilor și sunt acoperite parțial cu schelă, care va dura câțiva ani buni.

3. Tower Bridge

A fost construit între anii 1888 – 1894 și leagă partea de sud cu nordul orașului. Cateodata se deschide pentru a lasa marile ambarcatiuni sa treaca mai departe.

4. Tower of London

Dacă treceți podul, în aceeași zonă cu London Tower Bridge este  Tower of London un castel vechi care a fost folosit și închisoare încă din anii 1100 până în 1952. Aici s-a petrecut una din cele mai spectaculoase evadări ale lumii. Preotul John Gerard a fost întemnițat și torturat din ordinele Reginei Elisabeta I pentru faptul era spion. Acea perioadă este cunoscută ca fiind una din cele mai aspre persecuții ale Bisericii Catolice.

În 4 octombrie 1597 acesta a reușit evadeze prin acoperișul închisorii și coboare pe o frânghie, pana la o barca poziționată de un complice exact sub turn. Acesta a luat calea Italiei și a trăit liniștit tot restul vieții, în Roma, Castelul se află într-o condiție excelenta având în vedere faptul e atât de vechi și poartă cu el o istorie impresionantă. Poarta de Est a Turunului Londrei a fost folosită drept depozit pentru echipamentele militare. Muncitorii produceau și testau armamente în turn. Regele Henry al 8 -lea a reorganizat totul în anul 1540 pentru a-și demonstra puterea militară pe care o aveau.

5. Oxford Street

Aici e Raiul iubitorilor de shooping. Găsiți sute de magazine, care mai de care mai frumoase, vitrine senzaționale, și prețuri pe măsură. Dacă vreți achiziționați suveniruri, aici este zona cea mai potrivită. Tot aici este și renumitul Mall Harrods. Stația metroului este Oxford Circus care te duce exact pe renumita stradă. Zilnic sunt jumătate de milion de turiști aici și se găsesc peste 300 de magazine.

6. British Museum

Un muzeu al lumii pentru toată lumea. Un mastodont impresionant al Londrei. Cred nu ar ajunge două zile tot stai și admiri frumusețile adunate acolo. Aici poți descoperi istoria lumii și a culturii de acum 2 milioane de ani. Câteva obiecte faimoase ale lumii sunt Rosetta Stone, Sculpturile Parthenon sau mumiile egiptene. Aici am văzut și o cupă acoperită cu perle din Transilvania din anii 1600-1700.

Este fantastic, tot ce am putut vedea aici. Regretul nostru este nu am apucat vedem mai mult. După cum v-am spus aici puteți sta o zi întreagă, și tot aveți ce vedea. Țineți minte: intrarea este gratuită, de altfel în multe muzee din Londra.

7. Buckingham Palace

Ei bine, despre Buckingham Palace toată lumea cred a auzit câte ceva. Am vrut neapărat prindem ceremonia, dar din păcate nu am apucat.  Aici este prinicipalul centru de activitate al familiei Winsdor. Monarhia în lume este asociată cu numele de Winsdor și este reprezentată de Elisabeta a II-a.  Reședință actuala a familiei actuale a fost construit în 1700 de ducele de Buckingham. Cumpărat mai apoi de regele George al III-lea, a fost modificat și a primit fațadă actuală după anii 1900.

“Cladirea are 775 de camere, dintre care 19 Camere de Stat, 52 de Dormitoare Regale si pentru invitati, 188 de dormitoare pentru personal, 92 de birouri si 78 de sali de baie. Palatul are 108 metri lungime, 120 de metri adâncime si 24 de metri inaltime. In total, suprafata palatului, de la subsol pâna in pod este de 77.000 de metri patrati”.

Schimbarea gărzii e o pată de culoare în austera Londra, pentru noi turiștii este un spectacol de divertisment dar pentru londonezii conservatori e chezășia păstrării tradiției și continuității monarhiei.

8. O plimbare cu double decker bus

Dacă mergeți în Londra, e musai plimbați și cu autobuzul etajat. Noi ne-am plimbat seara și am putut vedea multe din atracțiile Londrei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Laura Iacob

Numele meu este Laura, sunt mamica a doi copii minunati si sotia Lui Mihai cel curajos, care ma incurajeaza in tot ceea ce fac. Impreuna facem lucruri minunate, dar cel mai mult ne place sa calatorim. Sa vedem lumea asta in lung si-n lat, sa gustam putin cate putin din cultura fiecarei tari si sa cunoastem oameni faini. Ne place sa traim emotii pe care mai apoi sa le povestim cu ceilalti.

S-ar putea să-ți placă și...