Calatorind e mai bine

Oradea o bijuterie turistica a Romaniei

Am ajuns in Oradea cu treaba, dar nu am ezitat nicio clipa sa ne hranim si sufletul. Stiam despre Oradea ca este un oras cu o arhitectura frumoasa care pastreaza urmele influentelor Imperiul Austro-Ungar avand cladiri minunate si intr-un fel mi-a adus aminte de orasele din Ungaria, cel putin din vedere arhitectural.

Oradea a apartinut pana in 1918 Imperiului Austro-Ungar care i-a determinat dezvoltarea urbana, economica si constituirea fondului construit. In acea perioada au fost ridicate majoritatea cladirilor publice, cladirile private de mari domensiuni care au marcat definitiv aspectul orasului.

Din ce am putut observa, orasul este in plina modernizare, multe strazi centrale erau in lucru, ceea ce este bine, iar  multe cladiri sunt in plina renovare. Noi am nimerit o zi ploioasa ceea ce nu ne-a lasat sa facem foarte plimbari, dar nu am ratat Palatul Vulturul Negru  cel mai important monument in stil secession din Oradea  situat in Piata Unirii.

Palatul Vulturul Negru a fost construit de catre Komor Marcell (1868 – 1944) şi Jakab Dezső (1864-1932), doi dintre cei mai importanţi arhitecti din Ungaria, la inceputul secolului XX, reprezentanti ai „arhitecturii maghiare”, ai „stilului lechnerian”.

Clădirea este de colț, cu parter înalt și patru etaje, format din două corpuri între care se găsește un pasaj vitrat cu acces spre str. Independenței, Piața Unirii și str. Vasile Alecsandri. Fațada principală dinspre Piața Unirii este asimetrică, fiind formată din două corpuri mari, inegale, ce relevă cel mai bine stilul secession. Fațada corpului din str. Independenței este mai ordonată și sobră. Motivul central îl reprezintă un corp ieșit, impărțit în două registre, care se termină în atic trilobat, având un vitraliu în timpan. Vitraliul cu vulturul negru, devenit o emblemă a ansamblului, a fost executat în 1909, în atelierul orădean Neumann K.

Palatul Vulturul Negru este cea mai importantă clădire a stilului său, din Oradea. Clădirea este multifuncțională, cuprinzând, la vremea inaugurării, cazino, hotel, birouri, restaurant, grupate în trei corpuri asimetrice. În prezent, în clădire funcționează multe cluburi, cafenele, restaurante si birouri Digi, fiind un loc important de intalnire pentru scena sociala a Oradiei. (Sursa: wikipedia)Imi doresc sa ajung in Oradea si pe timpul verii si sa pot sta mai multe zile pentru a putea vizita orasul in lung si-n lat. Cu siguranta atmosfera va fi putin diferita. Oradea este o bijuterie a Romaniei si merita vizitata. Veti descoperi multe locuri fantastice si cladiri superbe, recent renovate care merita sa fie cunoscute.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Laura Iacob

Numele meu este Laura, sunt mamica a doi copii minunati si sotia Lui Mihai cel curajos, care ma incurajeaza in tot ceea ce fac. Impreuna facem lucruri minunate, dar cel mai mult ne place sa calatorim. Sa vedem lumea asta in lung si-n lat, sa gustam putin cate putin din cultura fiecarei tari si sa cunoastem oameni faini. Ne place sa traim emotii pe care mai apoi sa le povestim cu ceilalti.

S-ar putea să-ți placă și...