Cosmetice naturale

Sunt cosmeticele naturale chiar bune pentru tine?

Cred ca multi dintre voi v-ati intrebat daca cosmeticele naturale chiar au efect pozitiv asupra voastra sau sunt doar apa de ploaie.

Vanzarile de produse naturale sunt in plina expansiune, parca mai mult decat niciodata, iar ingrijirea pielii organice este mai populara ca niciodata.

Care ar fi motivul principal pentru care oamenii cumpara cosmetice naturale?

Ei bine, eu de cand eram foarte tanara imi cumparam creme, fonduri de ten mult mai ieftine si de foarte proasta calitate. Tocmai de aceea tenul meu nu mai este atat de minunat cum era inainte sa folosesc aceste produse ieftine.

Acum, unul din motivele principale pentru care aleg sa folosesc creme, sampoane si parfumuri cat mai naturale este faptul ca nu contin substante chimice, sunt mai blande cu pielea si sunt vegan (adica nu sunt afectate in niciun fel animalele).

Dar oare toate aceste informatii chiar sunt adevarate?

Raspunsul este cat se poate de clar. Este 100% adevarat. Majoritatea marcilor de cosmetice naturale nu testeaza produsele pe animale si au respect pentru mediu si pentru drepturile omului. Unul din marcile mele preferate ramane in continuare produsele de la Manna

Produsele lor sunt cat se poate de naturale si de eficiente. Nu va lasati pacaliti de pretul scazut al anumitor produse care doar se lauda ca ar avea produse naturale. Mai bine uitati-va la ingrediente si cititi cu atentie lista de substante din care este preparat acel produs.

In plus, ori de cate ori mi-am cumparat produse de la ei, zanele Manna au pregatit cate un cadou in fiecare colet. De data aceasta mi-am comandat o masca de fata si un ulei de eucalipt pentru raceala care ne da tarcoale, iar in schimb am primit 3 cutii de unt de shea potrivit ca si crema de maini sau corp, una dintre cutii o tin in masina, mereu la indemana, si un ulei esential de lamaie care imbunatateste semnificativ mirosul din casa.

Tot procedeul este simplu, e de ajuns sa iti faci un cont pe site-ul lor,  iar la fiecare comanda ei iti ofera puncte cadou care pot fi valorificate in produse cosmetice naturale.

Substante chimice pe care ar trebui sa le eviti atunci cand esti in cautarea unui produs cosmetic

  1. Dietanolamina (DEA)

Scopul substanței: agent de emulsionare, agent de spumare.

Reacții adverse posibile: afectează hormonii, afectează funcționarea și dezvoltarea celulelor. Unde găsim DEA: spumă de ras, șampoane, geluri de duș, loțiuni, creme, produse cosmetice de curățare, vopsea de păr, detergenți de vase.

Compușii DEA sunt: cocamide DEA, cocamide MEA, fosfat DEA-cetilic, DEA Oleth-3 fosfat, lauramide DEA, linoleamide MEA, myristamide DEA, oleamide DEA, stearamide MEA, TEA sulfat de lauril, trietanolamină (TEA).

2. Dibutil ftalat (DBP) și dimetil ftalat (DMP)

Scopul substanțelor: ingredient „parfum”, plastifiant, solvent.

Reacții adverse posibile: afectează sistemul reproducător masculin, pot interfera cu sistemul endocrin.

Unde găsim DBP și DMP: în ojă/lac de unghii, spray de păr, parfum, loțiuni de corp, săpunuri, șampoane.

3 . Parabeni (în special parabenii: propil-, izopropil-, butil-, izobutil-)

Scopul substanței: conservant, previn contaminarea microbiană.

Reacții adverse posibile: tulburări hormonale.

Unde găsim parabeni: produse de machiaj, creme hidratante, șampoane, balsamuri, loțiuni, produse pentru curățarea tenului, geluri de duș, produse pentru bărbierit etc.

Parabenii sunt unii dintre cei mai periculoși conservanți, cu toate acestea sunt utilizați chiar și în unele loțiuni pentru bebeluși.

Producătorii de cosmetice folosesc parabeni deoarece aceștia opresc în mod eficient dezvoltarea bacteriilor, însă parabenii sunt periculoși, ducând chiar și la dezvoltarea tumorilor canceroase maligne.

4. Sulfat lauryl de sodiu (SLS) și Sodium Laureth Sulfate (SLES)

Scopul substanțelor: agent de curățare, agent de emulsionare.

Reacții adverse posibile: iritarea pielii, răspândirea impurităților.

Unde găsim SLS și SLES: pastă de dinți, șampon, săpun.

SLS este folosit datorită capacității sale de a produce spumă.

Nu multă lume știe faptul că această substanță ajunge foarte repede la inimă, plămâni, ficat sau creier, prin piele.

5. Coloranți

Scopul substanțelor: de a colora produsele.

Unde găsim coloranții: în toate tipurile de cosmetice.

Cei mai mulți dintre coloranții artificiali sunt cancerigeni și utilizarea lor trebuie să se supună celor mai stricte reguli, înainte de a fi introduși în compoziția unui produs.

6. Gudronul de cărbune

Reacții adverse posibile: crește riscul de cancer, irită pielea, provoacă uneori căderea părului, poate provoca erupții cutanate.

Unde găsim gudronul de cărbune: în componența a peste 70% dintre vopselele de păr de culoare închisă și în șampoanele antimătreață.

7. Formaldehida

Scopul substanței: dezinfectant, conservant.

Reacții adverse posibile: iritarea pielii, crește riscul de cancer, de alergii, amețeli, dureri de cap. Unde găsim formaldehidă: șampon, lac de unghii, produse pentru creșterea părului, în întăritorii pentru unghii.

Acest ingredient este uneori mascat și mai apare pe etichete și sub numele de formalină sau MDM.

8. Petrolatum

Scopul substanței: agent de condiționare.

Reacții adverse posibile: reacții alergice, iritații ale pielii, crește riscul de cancer.

Unde găsim petrolatum: balsam de buze, rujuri, în produsele de îngrijire a părului.

Specialiștii spun că produsele care conțin această substanță pot „ascunde” petrolatum pe etichete sub numele de „ulei mineral” sau de „jeleu de ulei mineral”.

9. Triclosan

Scopul substanței: efect antifungic, antibacterian.

Reacții adverse posibile: intoxicarea organismului, provoacă dezechilibre hormonale, provoacă alergii sau astm, favorizează rezistența la antibiotice.

Unde găsim triclosan: în săpun, cosmetice, deodorant, pastă de dinți, apă de gură, cremă de ras, gel de ras, gel dezinfectat pentru mâini, detergenți de vase.

Triclosanul provoacă dezechilibre hormonale, mărind cantitatea și acțiunea testosteronului în organismul unei femei, iar acest lucru poate duce la creșterea masei musculare. Triclosanul crește rezistența bacteriilor la antibiotice, fiind o substanță nocivă pentru sănătatea noastră.

10. Padimate-O sau PABA – substanța chimică din cremele cu factor de protecție solară

Scopul substanței: agent de formare.

Reacții adverse posibile: crește riscul de cancer.

Padimate-O, PABA sau octil-dimetil este o substanță pe care o găsim în cremele cu factor de protecție solară. Această substanță este un agent de formare a nitrozaminelor, favorizând producerea acestora sub influența ultravioletelor și ducând la creșterea riscului de cancer.

11. Siloxani (ciclotetrasiloxan, ciclopentasiloxan)

Scopul substanței: înmuiere, netezire, hidratare.

Reacții adverse posibile: afectează ficatul și funcția endocrină.

Unde găsim siloxanii: produse pentru păr, creme hidratante, produse de machiaj.

Sfaturi utile care te ajuta sa alegi cosmeticele naturale sigure

  • Ai grija sa alegi produse realizate din ingrediente cat mai naturale
  • Citeste cat mai atent eticheta produsului si nu uita sa tii cont de faptul ca producatorii de cosmetice nu sunt obligati sa afiseze toate ingredientele folosite, doar cei care respecta drepturile omului scriu toate ingredientele pe eticheta
  • Informeaza-te in legatura cu fiecare ingredient in parte pentru a stii ce trebuie sa eviti

 

 

Lasă un răspuns

Laura Iacob

Numele meu este Laura, sunt mamica a doi copii minunati si sotia Lui Mihai cel curajos, care ma incurajeaza in tot ceea ce fac. Impreuna facem lucruri minunate, dar cel mai mult ne place sa calatorim. Sa vedem lumea asta in lung si-n lat, sa gustam putin cate putin din cultura fiecarei tari si sa cunoastem oameni faini. Ne place sa traim emotii pe care mai apoi sa le povestim cu ceilalti.

S-ar putea să-ți placă și...