Când eram micuți, mama ne pregătea choix a la creme. Eu le spuneam grăsane și așa a și rămas numele lor în casa noastră. Am încercat multe feluri de choix a la creme, dar niciuna nu semăna cu cele făcute de scumpa mea mămică. Erau un pic mai migăloase, de aceea le pregătea în general înainte de sărbători și erau primele care se mâncau din prima zi.
Un desert cu parfum franțuzesc care te învăluie în eleganță si delicatețe!
Astăzi am făcut un experiement să văd dacă îmi ies și mie, cel puțin asemănător cu cele ale ei, folosind cartea ei de rețete.
Sunt fericită pentru că mi-au ieșit foarte bune și vreau să împărtășesc cu voi această rețetă. Ca și mod de lucru, pot spune că este undeva la nivel mediu, pentru că necesită un pic mai multă răbdare, dar aluatul se face foarte repede, iar pentru cremă eu am folosit-o pe cea din comerț, în care am pus doar lapte rece și am mixat.
Ingrediente aluat
- 250 ml apă
- 100 gr unt
- un praf de sare
- o linguriță de zahăr
- 125 gr făină
- 3 ouă
Mod de preparare
Dacă ați mai făcut sos bechamel, vreau sa știți că modul de preparare ii seamănă puțin. Nu e foarte complicat.
Se pune într-o cratiță pe foc apa, cu zahărul, untul si sarea la fiert. Cand începe să fiarbă se adaugă făina dată prin sită ca să nu facă cocoloașe și se amestecă repede. Se ia de pe foc, se lasă puțin la răcit, dar nu de tot. Se adaugă câte un ou și se amestecă.
Atenție!
Ouăle se bagă în aluat pe rând. Se pun cu ajutorul unui pos pe tava de la cuptor forme rotunde, ca niste gogosele. Se lasa la cuptor aproximativ 45 de minute, la 180 de grade, până devin aurii.
Se pun în tavă cu ajutorul unui poș sau cu o lingură. Se lasă în cuptor aproximativ 45 de minute, până se rumenesc deasupra.
Crema de vanilie
De data aceasta, am folosit o cremă pe repede înainte. O cremă, gata făcută din comerț în care am adăugat doar lapte rece și am mixat. Sunt mai multe firme care fac aceste creme, eu am folosit-o pe cea de la Dr Oetcker, crema de cremșnit.
Vă las aici o rețetă de cremă de vanilie făcută în casă
Ingrediente
- 4 buc Ouă
- 150 gr Zahăr
- 2 praf de Sare
- 1 buc baton de vanilie
- 500 ml Lapte
- 80 gr Faină
- 30 gr Unt
Se pune laptele la fiert cu batonul de vanilie. Când clocotește se pune un capac și lăsăm să parfumeze laptele. În alt castron se freacă ouale întregi cu zaharul și faina si apoi se toarna laptele fierbinte amestecand continuu cu o lingura de lemn. Se pune la foc potrivit și se amestecă mereu ca să nu se prindă de oală. Se amestecă viguros ca să nu se facă cocoloașe. La sfârșit se adaugă unt și se mai amestecă puțin
Aceaste gogoșele vă lasă să le umpleți cu ce doriți. Este un desert nepretențios, care merge diversificat după gusturile fiacăruia.