Seara de lectura

Femeia care a plantat milioane de copaci – Wangari Maathai

In urma cu cateva saptamani v-am scris despre Malala si dreptul fetelor la educatie – o poveste interesanta despre lupta si ambitie.

Astazi, vreau sa va povestesc despre Wangari Maathai – femeia care a planta milioane de copaci . Aceasta femeie africana, a ajuns celebra in intreaga lume gratie tuturor luptelor curajoase pe care le-a dus in beneficiul planetei, al drepturilor femeilor si al dreptului pentru libertate.

Wangari Maathai este o doamna extrem de inteligenta care vorbeste 4 limbi straini: kikuyu, swahili, engleza si germana. Calatoreste pe toata planeta si intalneste oameni importanti care au inceput sa o asculte. Este femeia care sapa gropi, pentru a-si planta propriile radacini si chiar speranta zilei de maine.

De mica, a fost invatata ca femeile trebuie sa stea in jurul casei, sa ajute la gospodarie, dar Wangari a fost exceptia de la regula, ea a mers la scoala, luand bacalaureatul urmand mai apoi Universitatea Americana alaturi de alti 600 de tineri kenyeni. In acesti ani, ea descopera padurile de zgarie-nori, zapada si oamenii care nu-i seamana deloc, dar mai descopera cu tristete si existenta unor scoli doar pentru oameni albi.

In lupta ei pentru natura, Wangari Maathai descopera fauna lipsita de animale salbatice, de femei care abia reusesc sa-si  hraneasca copiii, rauri noroioase si clima uscata datorate lipsei de vegetatie. Cu ambitie multa Wangari ajunge sa isi programeze sute de intalniri cu mai marii conducatori ai lumii pentru a le povesti despre sustinerea celei mai pretioase comori ale umanitatii.

Povestea este minunata si o recomand din suflet, mai ales copiilor peste 9 ani, care reusesc sa inteleaga ce inseamna sa lupti cand iti doresti ceva. In carte o sa gasiti nenumarate istorisiri despre lupta lui Wangari Maathai pentru copaci, despre zilele in care a fost intemnitata, batuta si ranita. Dar cu toate acestea ea ramane singura femeie neingenunchiata din tara, ajungand chiar ministrul al mediului, numita “mama copacilor”. Ea incepe o noua poveste, in care poate lua decizii mai ferme si abia acum incepe adevarata ei lupta pentru dreptate.

Wangari Maathai castiga in anul 2004 Premiul Nobel pentru Pace, fiind prima femeie din Africa care a primit aceasta distinctie.

Cu siguranta cartea iti va da un aer de prosperitate, de speranta si de ambitie. Nu ar trebuie sa lipseasca din nicio biblioteca al copilului mai mare de 9 ani, pentru ca insasi cartea este o lectie de educatie si istorie, atat de necesare in vremurile noastre. La sfarsitul cartii veti regasi date biografice care te vor ajuta sa intelegi mult mai bine aceasta poveste.

Astazi, in Kenya exista mai multi copaci decat existau in 1970, democratia s-a instalat in tara dar inca mai mult de jumatate dintre kenyeni isi viata sub pragul saraciei. Este o lupta apriga si de lunga durata care este dusa si acum de catre oamenii care ii duc povestea mai departe.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Laura Iacob

Numele meu este Laura, sunt mamica a doi copii minunati si sotia Lui Mihai cel curajos, care ma incurajeaza in tot ceea ce fac. Impreuna facem lucruri minunate, dar cel mai mult ne place sa calatorim. Sa vedem lumea asta in lung si-n lat, sa gustam putin cate putin din cultura fiecarei tari si sa cunoastem oameni faini. Ne place sa traim emotii pe care mai apoi sa le povestim cu ceilalti.

S-ar putea să-ți placă și...