Despre viata

Tradiții și obiceiuri de Izvorul Tămăduirii

Cu toții am auzit măcar odată de această sărbătoare, dar ce reprezinta ea și ce tradiții avem o sa vi le împărtășesc în acest articol.

Izvorul Tămăduirii este o sărbătoare închinată Maicii Domnului, iar în fiecare biserică se oficiază Sfânta Liturghie și se face sfințirea apei, care se mai numește și aghiasmă mică.

În vinerea din Săptămâna Luminată, în toate bisericile se oficiază slujbe de sfințire a apei, Aghiasma Mică.

Sărbătoarea amintește de o minune petrecută în apropierea Constantinopolului. Conform tradiției, Maica Domnului i-a descoperit împăratului Leon cel Mare (457-474), înainte de urcarea sa pe tron, un izvor cu apă vindecătoare.

Se spune că un om orb și-a recăpătat vederea după ce s-a spălat pe față cu apa din izvor. El a ajuns la acest izvor călăuzit de cel care avea să fie împărat al Bizanțului, Leon I, căruia îi ceruse apă. Maica

Domnului l-a îndemnat pe acesta să îndrume omul orb către izvorul care l-a vindecat. După ce a ajuns împărat, Leon I a construit la locul respectiv o biserică din zid.
Tradiția mai spune că împăratul a ridicat pe acel loc o biserică și că Maica Domnului s-a arătat oamenilor vindecându-le suferințele.
Mai târziu, împăratul Justinian (526 – 575), suferind de o boală grea, a venit la acest izvor și s-a vindecat. El a ridicat, drept mulțumire, o biserică, distrusă însă de turci în 1453. Rezistând tuturor vicisitudinilor, creștinescul izvor mai există și astăzi la Constantinopol. Și acum, mii de credincioși vin la izvor pentru a primi ajutorul Maicii Domnului.

Tradiții și obiceiuri

Cu ocazia acestei sărbători importante, creștinii merg la biserică unde la slujbă are loc sfințirea apei, cunoscută și drept Aghiasma Mică.

Aghiasma Mică poate fi băută pe tot parcursul anului, ori de câte ori e nevoie, în special în caz de boală, pentru a aduce liniște și bunăstare. Spre deosebire de Aghiasma Mare, care poate fi băută doar în următoarele 8 zile de la Bobotează, această apă sfințită poate fi folosită oricând de credincioși.

În multe zone ale țării se păstrează tradiția legământului juvenil. Tinerii și adolescenții făceau acest jurământ în case, grădini sau chiar în jurul unui copac înflorit, simbolul primăverii.

Din acest ritual, pe lângă jurământul care se rostea cu voce tare, mai făceau parte și colacul împletit, însoțit de o lumânare aprinsă și o strachină din lut. Apoi tinerii fac o masă mare cu bucate tradiționale și ies la joc.

După acest legământ juvenil, în fiecare an, cei care au făcut jurământul în anii precedenți se întâlneau.

n trecut, de Izvorul Tămăduirii se curățau și se sfințeau fântânile și se găseau izvoare noi. Credința spune că fântânile sfințite de Izvorul Tămăduirii nu vor seca în perioadele fără ploi.

Ce nu ai voie sa faci în această zi

Femeile NU trebuie să spele, să calce sau să croiască îmbrăcăminte, pentru că se spune că lucrul făcut în ziua sfântă nu va fi de folos și nu va fi terminat niciodată.

Oamenii NU au voie să se certe și nici să îl pomenească pe necuratul.

Nu se dă nimic cu împrumut de sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, ca să nu se lege farmecele de tine.

La sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, este interzis să se facă treburi casnice sau să se lucreze la câmp.

Nu se bea aghiasma pe stomacul plin. Aghiasma Mică se consumă dimineața pe nemâncate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Laura Iacob

Numele meu este Laura, sunt mamica a doi copii minunati si sotia Lui Mihai cel curajos, care ma incurajeaza in tot ceea ce fac. Impreuna facem lucruri minunate, dar cel mai mult ne place sa calatorim. Sa vedem lumea asta in lung si-n lat, sa gustam putin cate putin din cultura fiecarei tari si sa cunoastem oameni faini. Ne place sa traim emotii pe care mai apoi sa le povestim cu ceilalti.

S-ar putea să-ți placă și...