Hencleș, lichiu sau hanklich, oricum i-am spune, este un desert specific comunităților săsești din zona Sibiului, cât și în alte sate în care au mai locuit sașii. Hencleșul este un desert, un fel de placintă, care nu lipsea de la mesele de sărbătoare ale sașilor.
Înainte rețetele circulau între gospodine, de aceea a și intrat în rețetarul vecinelor românce. Astăzi, el se pregătește îndeosebi în casele bunicilor, de la țară sau în comunitățile unde au trăit sașii.
Ingrediente aluat
- 2 plicuri de drojdie uscată (sau 1 cub de drojdie proaspătă)
- 700 g făină
- 100 g zahăr
- 2 ouă
- 1 cană de lapte
- 50 grame de untură
- un vârf de cuțit de sare
- puțină coaja rasă de lămâie
Compoziție
- 10 gălbenușuri de ouă
- 200 g zahăr
- 500 gr smântână dulce, grasă
- esență de vanilie sau zahăr vanilat, după gust
Mod de preparare
Se dizolvă drojdia în lapte, se pune sarea și puțin zahăr. Se lasă deoparte cam o jumătate de oră. Separat, se amestecă făina, restul de zahăr, se adaugă laptele cu drojdia dizolvată, uleiul, coaja de lămâie. Se frământă toate, până aluatul este elastic și nu se prinde de mâini.
Se lasă apoi să „hodinească” cam o oră.
Între timp am pregătit compozitia de deasupra:
Se bat gălbenușurile spumă, se adaugă zahărul, zahărul vanilat sau esența și smântâna (În loc de smântână se poate adăuga și brânză de vaci). Se amestecă până la omogenizare. Se întinde apoi aluatul în foi subțiri, care se împătură și iar se întind, de câteva ori, ca să fie blatul vârtos și pufos.
Se așază în tavă, se înțeapă cu furculița din loc în loc, și se întinde deasupra compoziția cu ouă. Se dă la cuptor, cam 40 de minute la 180 de grade. Deasupra se presară zahăr pudră.
Rețeta este una foarte simplă, dar delicioasă. Cel mai bun gust îl va avea într-un cuptor de lemne, dar în lispă lui merge și la cuptorul nostru de la oraș.
Poftă bună!