Calatorind e mai bine

Experiența amalfitană de pe coasta Italiei

Anul acesta am avut ocazia să facem un tur al Europei, bine gândit si analizat din toate punctele de vedere.

În vacanța noastră de familie, mi-am dorit foarte mult să ajungem și pe coasta Amalfitană din Italia. Părerile sunt împărțite, iar eu nu vă pot spune decât ceea ce noi am văzut și simțit cu ochii noștri acolo.

Am ajuns greu la destinație, noi fiind cazați chiar în orașul Amalfi. Drumul până în oraș este îngust și greu de parcurs, el fiind tranzitat și de autobuze pline de turiști, ceea ce este o adevărată aventură pentru toți, de la șofer până la turiști. Am străbătut 40 de km în aproximativ 2 ore jumătate. Am mers cu mașina până în oraș și am preferat să parcăm într-o parcare privată. Plata pentru parcare 240 euro. Enorm față de calculele făcute de acasă.

Ce am observat că făceau ceilalți turiști, era sa lase mașina în Napoli și să vină în Amalfi cu barca (cost 10 euro), la care se adaugă și parcarea din Napoli. Pentru noi a fost mai important să avem acces la mașină tot timpul.

Lăsând lucrurile acestea la o parte, ne-am putut bucura din plin de peisajul amalfitan și am putut gusta din mâncarea lor recunoscută pentru gustul său deosebit. Bucătăria din Amalfi pune accent pe deliciile locale, precum înghețata cu sorbet de lămâie servită într-o lămâie, Aperol Lemon, limoncello, pastele cu fructele de mare, pizza și brânza buffallo.

Prețurile la mâncare nu sunt nici mari, nici mici. Părerea mea este că au fost prețuri acceptabile pentru toate buzunarele, începând de la o pizza cu 10 euro până la platouri cu fructe de mare care costau mult mai mult.

Amalfi reprezintă perla coastei italiene, o destinație încântătoare aflată la Marea Tiraniană și dominată de stânci impunătoare, cu clădiri istorice. Are o istorie bogată, o arhitectura impresionantă și peisaje spectaculoase. Acest oraș reușește să atragă anual mii de vizitatori din toate colțurile lumii prin farmecul lui unic.

Istoria lui maritimă

Amalfi a fost cândva un centru comercial și maritim de prim rang în Evul Mediu, cunoscut pentru flota sa puternică și contribuția la dezvoltarea codului maritim. În perioada “Epocii Mării Amalfitane” (secolele IX-XI), orașul a prosperat, întreținând relații comerciale cu Orientul Mijlociu și Bizanț.

Ce poți vizita în Amalfi

Muzeul hârtiei din Amalfi

Aici poți vizita diverse mașini și echipamente de epocă, ciocănele din lemn care producea pasta de hârtie și roata hidraulică care le propulsa. În secolul X Amalfi a fost o putere mare maritimă cu o rețea largă de comercianți care veneau cu o cerere mare pentru hârtia necesară documentării între comercianți.

Catedrala Sfântului Andrei

Catedrala din Amalfi, dedicată Sfântului Andrei, este o capodoperă arhitectonică. Cu influențe bizantine și elemente normande, catedrala impresionează cu portalul său de bronz, mozaicurile excepționale și atmosfera sacrală din interior. Clopotnița și Turnul Paradisului completează priveliștea. Sub Catedrala din Amalfi există o criptă unde se spune că sunt păstrate moaștele Sfântului Andrei, devenind astfel un loc plin de istorie și spiritualitate.

Villa Cimbrone

Oferă peisaje de vis către mare și te poți plimba prin grădinile ei magnifice. Este faimoasă pentru Grădina infinită, un loc magic cu statui și arhitectură unică.

Până în anul 1960, vila a aparținut familiei Beckett, care a trecut-o în proprietatea mai multor membri ai familiei, între care fiul lui Ernest William Beckett, apoi nepoata acestuia, Lucille Katherine Beckett. Lucille Katherine a locuit la rândul său în vilă și a devenit cunoscută mai ales în anii 30 datorită pasiunii sale pentru îngrijirea grădinilor și a unui soi de trandafir, cunoscut mai târziu ca Trandafirul de Ravello. În cele din urmă, vila a fost vândută în anii 60 de urmașii lui Ernest William Beckett familiei Vuilleumier. Acum interiorul este transformat în Hotel de aceea nu se poate vizita.

Numeroase celebrități au vizitat și au locuit în Villa Cimbrone: Winston Churchill, scriitorul D. H. Lawrence, Edward James (fiul mult mai celebrului Williams James, psiholog și filozof american), Jean Piajet, T.S. Eliot. Actrița Greta Garbo a locuit de mai multe ori aici împreună cu iubitul său Leopold Stowkowski, dirijorul britanic-american care a scris și a produs pentru Walt Disney partitura Fantasia.

Serile magice

În timpul serilor, Amalfi se transformă într-un decor romantic. Străzile luminate și terasele deschise invită la plimbări romantice și cină sub cerul stelat. Sunetele mării și conversațiile plăcute completează atmosfera captivantă.

Vă recomandăm totuși să vizitați Amalfi într-o lună mai puțin călduroasă. Noi am ajuns în August si ne-au așteptat temperaturi de 38 de grade. Aerul a fost toropitor și se simțea și umezeala datorată mării.

Seara Amalfi prinde un alt contur și o altă magie. Copacii luminați, terasele pline și oamenii veseli te fac să uiți de orice. Nu degeaba se spune că oamenii care merg mai des în vacanțe sunt mai sănătoși.

Un Paradis italian

Amalfi, cu istoria sa fascinantă, arhitectura spectaculoasă și gastronomia deosebită, rămâne un loc de descoperit și iubit. Fiecare colț ascunde o poveste, iar fiecare privire asupra stâncilor și a mării te poartă într-un tărâm de basm, în inima Italiei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Laura Iacob

Numele meu este Laura, sunt mamica a doi copii minunati si sotia Lui Mihai cel curajos, care ma incurajeaza in tot ceea ce fac. Impreuna facem lucruri minunate, dar cel mai mult ne place sa calatorim. Sa vedem lumea asta in lung si-n lat, sa gustam putin cate putin din cultura fiecarei tari si sa cunoastem oameni faini. Ne place sa traim emotii pe care mai apoi sa le povestim cu ceilalti.

S-ar putea să-ți placă și...