Motivationale

Cum ne putem activa forța vitală și cum ne putem depăși stările de anxietate

Ca și ființe umane avem acces către infinit, dar trebuie să lucrăm pentru el, nu e ceva ce vine în mod gratuit – Phil Stutz

De curând am vizionat un film documentar pe Netflix, Instrumentele – o ședință de terapie a actorului Jonah Hill, cu terapeutul său Phil Stutz, un documentar care prezintă realitatea așa cum o trăim noi zi de zi.

Phil Stutz este un terapeut american, cunoscut pentru munca lui în psihoterapie și dezvoltarea unui sistem unic de terapie denumit “The Tools” – Instrumentele

Tehnicile lui sunt concepute pentru oameni să îi ajute să își depășească limitele personale și să își atingă potențialul maxim. Acestea îmbină elemente de psihologie, spiritualitate și auto-disciplină care pot fi aplicate în viața de zi cu zi și care ajută în depășirea stărilor de anxietate sau depresie.

Un instrument e un pod care unește partea conștientizării problemei și a cauzei ei cu cealaltă parte în care poți deține puțin control.

Phil Stutz vorbește despre depresie sau anxietate, ce este ea și cum o poți controla prin conștietizare și dezvoltarea noastră ca ființe umane.

Forța vitală a omului este cheia care îți poate schimba complet viața și care este la îndemâna oricui.

Este cumplit să vezi că anxitetatea pune stăpânire tot mai mult pe mințile oamenilor și asta e un subiect care nu îmi dă pace.

Am mai discutat în articolele mele despre faptul că suntem oameni și că schimbarea vine de la noi înșine.

Cred cu tărie că doar noi avem puterea de a schimba ceva în lumea în care trăim, dar mai ales în noi.

Atâta timt cât conștientizăm problemele cu care ne confruntăm și aici vorbesc de problemele noastre, ca și individ dar și de problemele niastre ca și părinți. Ele sunt mai puternice și ne acaparează mai mult, prin simplul fapt că ne simțim datori să nu eșuăm, în calitate de părinți.

Spre norocul meu, am o relație puternică de comunicare cu copii mei, și pot să văd, prin ochii lor de viitori adulți cu ceea ce se confruntă ei.

Cu lipsa de identitate, în primul rând și cu nevoia de a empata, de a fi diferit și de a atrage atenția asupra lor, prin cauze și prin reacții nu tocmai la locul lor.

Ne creem niște snapshot-uri (imagini) din anumite perioade ale vieții noastre, care devin umbrele realității noastre de zi cu zi. Asta e ceea ce facem noi, dar ceea ce fac și copii noștri. Pentru ei lupta asta e mai aprigă, neputând încă să-și controleze emoțiile.

Însă, aceste umbre fac parte din noi.E lupta noastră conștientă faptul că ar trebui să ne dăm seama ca atingerea perfecțiunii nu există.

Că lumea în care trăim noi nu este perfectă, iar noi suntem mai plăcuți, cu imperfecțiunile noastre.

Să reușim să ne împăcăm cu noi este una din cheile catre un viitor mai bun. Iar cu asta suntem datori, noi ca părinți să le explicăm copiilor noștri.

Cum ne putem rezolva problemele de părinți atâta timp cât noi nu ne cunoaștem sinele

Care e rostul meu în viață, cum aș putea să mă mișc mai repede?

Sunt multe întrebări pe care ni le punem. Iar asta vine, în primul rând din îmbunățirea forței vitale.

Piramida lui Phil STutz

Ce trebuie să faci, atunci când simți că nu mai ai chef de nimic?

Ce este forța vitală a propriul organism și cum o poți readuce la viață?

Conceptul de “forță vitală” este o noțiune întâlnită în filozofie și în medicina tradițională.

Ea se referă la energia vitală sau la fluxul vital al vieții care există în fiecare ființă vie și care menține funcționarea organismelor.

În medicina tradițională, cum ar fi medicina chineză sau medicina ayurvedică, forța vitală este cunoscută sub numele de “qi” sau “prana”, respectiv.

Se crede că această energie este responsabilă pentru menținerea sănătății fizice și mentale și este distribuită în întregul corp prin intermediul unor canale numite meridiane (în medicina chineză) sau nadis (în medicina ayurvedică).

În filozofie, conceptul de forță vitală se referă la forța care animă viața și care este prezenta în toate formele de viață. Aceasta este considerată a fi o forță misterioasă și nedeterminabilă care face posibilă viața și care poate fi responsabilă pentru unele fenomene care nu pot fi explicate prin metodele științifice obișnuite. În general, conceptul de forță vitală este unul controversat și nu are o bază științifică solidă.

Cu toate acestea, multe practici tradiționale de vindecare și de îngrijire personală se bazează pe această idee și oamenii încă discută despre puterea și influența acesteia în viața lor.

Ce poți face să o activezi?

Forța vitală este singura care te poate ghida atunci când te-ai rătăcit.

Nivelurile ei le vezi in piramida explicată mai sus.

Partea de bază  (85%)  este relația cu corpul tău – când trebuie să conștientizezi că sportul și dieta, dar și somnul te pot ajuta la nivel mental, nu  doar la nivel fizic.

Partea mijlocie este relaționarea cu alți oameni, indiferent cât de prieteni sunteți. În momentul în care nu te mai regăsești pe tine însuți, vrei să inchei absolut toate relațiile cu oamenii din jurul tău.

Cheia acestor relații este să iei inițiativa, pentru că așteptând să ia alții inițiativa, vei aștepta degeaba.

Vârful piramidei est relația cu tine însuți. Un truc foarte bun în a te regăsi pe tine însuți este să scrii. Această metodă e magică. Îți consolidezi relația cu tine însuți, scriind.

Scrisul poate deveni o oglindă și poate scoate din tine ceea ce nu știai despre tine.

Îți poți spori forța vitală pentru a reuși să te cunoști mai bine.

Necunoscutele din viața noastră

Partea X este vocea care vrea să îți împiedice evoluția, cât și potențialul. Dar, noi ca și ființe umane putem apela la câteva instrumente care ne vor ajuta în lupta continuă cu necunoscutele din viața noastră, când vine vorba de putere, încredere, dezvoltare.

Partea X este aceea voce care îți spune că nu ești în stare și că nu îți poți depăși sau împlini potențialul, trăind viața cu adevărat.

Cum o putem învinge?

Răspunsul lui Phil Stutz este că nu o poți învinge, dar te poți lupta cu ea, zilnic. Fără această luptă cu partea X nu vei realiza că tu reușești să te dezvolți, ca ființă umană.

  • Suferință,
  • Nesiguranță 
  • Muncă constantă

sunt 3 aspecte cu care trebuie să ne luptăm pentru a ne putea evidenția dezvoltarea și potențialul nostru.

Să învățăm să ne asumăm greșelile pentru că ele fac parte din viața noastră.

Tot documentarul este un șir de emoții. Emoții reale care îți dau mult de gândit și care evidențiază faptul că noi suntem proprii creatori ai vieții noastre, dar și a deciziilor noastre.

Dacă înveți să le conștientizezi, iar mai apoi să le controlezi, vei putea fii parte din evoluția ta, ca ființă umană.

Să putem să fim în stare să ne depășim fricile și să ne atingem potențialul maxim, prin descoperirea și utilizarea resurselor interioare. Să avem curaj, voință și putere să obținem tot ceea ce ne propunem. Să ne acceptăm vulnerabilitățile și să fim conștienți că toți le au.

Ești în căutarea unei vieți perfecte, o căsnicie perfectă, copii perfecți, fără să realizezi că toate astea sunt o capcană a minții noastre. – Phil Stutz

familiamea

 

 

 

Lasă un răspuns

Laura Iacob

Numele meu este Laura, sunt mamica a doi copii minunati si sotia Lui Mihai cel curajos, care ma incurajeaza in tot ceea ce fac. Impreuna facem lucruri minunate, dar cel mai mult ne place sa calatorim. Sa vedem lumea asta in lung si-n lat, sa gustam putin cate putin din cultura fiecarei tari si sa cunoastem oameni faini. Ne place sa traim emotii pe care mai apoi sa le povestim cu ceilalti.

S-ar putea să-ți placă și...