Sanatate

Tu ai deficiență de Vitamina D în organism? Iată la ce trebuie sa fii atent

Vitamina D este un factor important în organismul nostru. Reglează cantitatea de calciu și fosfor din corp și asigură o bună imunitate.

Vitamina D este si un hormon. Aceasta se sintetizeaza în piele, din colesterol, sub acțiunea razelor ultraviolete de tip B (cele cu lungime de unda de circa 300 nm, UVB), apoi este activată în ficat și rinichi.

Pare ușor să menții cantitatea de Vitamina D în corp, doar stând la soare, dar țineți cont de faptul că soarele trebuie să vină direct, nu prin geamul de la mașină sau ferestra din casă. Sticla blochează razele ultraviolete B care sunt esențiale pentru sinteza Vitaminei D.

Ce este Vitamina D?

Este o vitamina liposolubilă care se găsește sub diferite forme, inclusiv D1, D2, D3.

Cu toate acestea cele mai importante pentru oameni sunt Vitamina D3 (colecalciferol), produsă în mod natural de organism în urma expunerii la lumina soarelui și Vitamina D2 (ergocalciferol) realizată de plante.

Aceste două forme de Vitamina D se pot găsi și în alimente.

Vitamina D este de fapt un hormon care devine responsabil pentru structura osoasă adecvată, creșterea celulară și îmbunățirea imunității.

Aceasta se sintetizează in piele, din colesterol, sub acțiunea razelor ultraviolete de tip B (cele cu lungime de undă de circa 300 nm, UVB), apoi este activată în ficat și rinichi.

Deficiența de Vitamina D este mai răspândită în lume decât s-ar putea crede, chiar dacă ea se poate sintetiza totusși atât de ușor.

Deficitul de Vitamina D apare atunci când există:

  • expunere limitată la soare
  • absorbția insuficientă a Vitaminei D din tractul digestiv

În România, se estimează faptul că aproape 65% din puplație ar avea nivel inadecvat de Vitamina D.

Factorii de risc a deficienței de Vitamina D

Vârsta

Pe măsură ce înaintăm în vârstă pielea nu mai este capabilă să sintetizeze în mod eficient vitamina D, care este responsabilă pentru absorbția și reglarea calciului. Calciul este important pentru rezistența corectă a oaselor.

Majoritatea oamenilor în vârstă dezvoltă osteoporoză deoarece petrec mai mult timp în interiorul casei, iar aportul către vitamina D este mai limitat.

Obezitatea

Obezitatea nu împiedică capacitatea pielii de a sintetiza vitamina D. Cu toate acestea o cantitate mare de grăsime subcutanată poate încetini transferul vitaminei în organism.

În plus, persoanele care au suferit o intervenție chirurgicală pot necesita suplimente de Vitamina D pentru a preveni deficiența.

Acest lucru se datorează faptului că o parte a intestinului subțire (duoden), care este responsabil pentru absorbția vitamine D, a fost ocolită. Așadar, ar fi recomandat să se compenseze cu suplimente.

Dieta inadecvată

Persoanele care urmează o dietă săracă în vitamine riscă să aibe un deficit.

Vitamina D se găsește în cea mai mare parte în produsele de origine animala, cum ar fi peștele, uleiul de pește, ouăle și lactatele. Pentru a avea un aport corect, este important să incluzi aceste alimente în dieta zilnică.

Pielea închisă la culoare

Pielea mai închisă la culoare are mai multă pigmentare cu melanină, are o mare capacitate de a bloca razele ultraviolete. Din păcate, acest lucru reduce capacitate pielii de a sitentiza vitama D.

Timp petrecut în interior

Chiar dacă petreci mult timp la birou, este important atunci când ai terminat serviciul să te plimbi afară. Ave tendința ca de la serviciu să mergem acasă și astfel nu vom fi expuși razelor solare.

Doza recomandată

Dacă consideri că ești genul de persoană care riscă să aive deficit de vitamina D, e bine să știi că se pot lua sub formă de pastile

  • Copil 0-12 luni: 400 UI
  • Copil 1-18 ani: 600 UI
  • Adult până la  70 ani: 600 UI
  • Adult peste 70 ani: 800 UI
  • Femeie însărcinată sau care se află în faza de lactație: 600 UI

Cum îți dai seama că ai deficit de vitamina D

 

Dacă întâmpini problemele de mai sus, ar fi bine să iei în calcul o discuție cu medicul tău de familie care îți va recomanda o efectuare a analizei de sânge specială pentru aflarea deficitului de vitamina D din organism.

Acest conținut nu este destinat să înlocuiască sfatul, diagnosticul sau tratamentul medical profesionist. Cereți sfatul medicului dumneavoastră oricând aveți nelămuriri cu privire la o afecțiune. Nu ignorați niciodată sfatul medical profesional și nu vă tratați niciodata “după ureche”

Dacă v-a plăcut acest articol nu ezitați să apreciați și pagina mea de Facebook sau Instagram și vă așteptăm să vă înscrieți și pe grupul nostru de Facebook Familia Mea unde abordăm subiecte la fel de interesante.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Laura Iacob

Numele meu este Laura, sunt mamica a doi copii minunati si sotia Lui Mihai cel curajos, care ma incurajeaza in tot ceea ce fac. Impreuna facem lucruri minunate, dar cel mai mult ne place sa calatorim. Sa vedem lumea asta in lung si-n lat, sa gustam putin cate putin din cultura fiecarei tari si sa cunoastem oameni faini. Ne place sa traim emotii pe care mai apoi sa le povestim cu ceilalti.

S-ar putea să-ți placă și...