Retete

Ceafă de porc cu legume și cartofi copți și chec cu miere

Pentru astăzi am pregătit masa de prânz împreună cu Luca.

Lui Luca îi place foarte mult să bucătărească și mereu am un ajutor alături de mine când am de pregătit diverse feluri de mâncare, dar mai ales lui îi place să pregăteasca deserturi. Vă recomand și vouă să gătiți alături de copiii voștri. Chiar dacă nu iasă totul așa cum vă doriți pentru ei este o lecție de viață care îi va ajuta pe viitor.

Mi-a rămas amintire de la mama mea cartea ei de bucate, o carte foarte veche cu rețete impresionant de bune și delicioase pe care vrea să le împărtășesc cu voi și totodată este o secțiune pe care o dedic mamei mele iubite.

 

La masa de prânz am pregătit ceaf de porc cu legume, iar ca și desert am ales ceva cu mult mai puțin zahăr, chec cu miere.

În videoul de mai sus vă este prezentat pas cu pas rețeta masei de pranz. Mai jos vă las ingredientele și modul de preparare.

Ceafă de porc cu legume și cartofi copți

  • 1 kg ceafă de porc proaspătă
  •  condimente pentru macerare: boia de ardei (3 lingurițe), sare (2 lingurițe), piper după gust, 70 ml ulei de măsline, usturoi granulat sau usturoi proaspăt tocat, zeama de la o lămâie
  • legume: ceapă, ardei, usturoi (ce alte legume doriți) după propriul gust
  • Garnitură: cartofi copți

Într-un bol se prepară un baiț din condimentele pentru macerare. Ceafa de porc se taie felii, dar nu până jos. Se unge cu baițul pregătit și se lasa la rece timp de o oră.

Separat se pregătesc legumele. Se taie legumele rondele, sau in ce forma doriți. După ce carnea a stat la macerat se pun legumele în interiorul feliilor de carne.

Se pune carnea într-o tavă potrivită, sau in vas de yena, alături de cartofii în coajă. Se dau la cuptor pentru aproximativ o oră la 180 grade.

Chec cu miere și nucă

Ingrediente:
  • 4 ouă,
  • 100 gr făină,
  • 200 grame nuci măcinate
  • 100 gr unt,
  • 100 gr zahăr brun sau xilitol,
  • 250 gr miere,
  • 1 plic praf de copt,
  • esență vanilie,
  • scorțișoară,
  • lămâie,
  • sare

Mod de preparare

Mierea și untul se pun la bain marie până untul se încorporează cu mierea. Într-un bol separat se amestecă făina cu nucile măcinate, praful de copt, scorțișoară, coajă rasă de lămâie, vanilie, un vârf cuțit de sare. Într-un bol separat se despart albușurile de gălbenușuri. Albușurile se bat spumă, se adaugă în compoziție zahărul brun și o linguriță zeamă de lămâie. Când albușurile sunt bătute spumă se adaugă gălbenușurile, untul cu mierea și compoziția de făină cu celelalte ingrediente. Dacă doriți să o faceți în două culori separați jumătate de aluat în care adăugați puțină cacao.
Se pune aluatul în forma de chec. Se dă la cuptor pentru 30 de minute. Cel mai sigur faceți testul cu scobitoarea. Se taie felii când checul este rece. Gustul este perfect pentru sărbătorile de iarnă, datorită nucilor și al esențelor.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Laura Iacob

Numele meu este Laura, sunt mamica a doi copii minunati si sotia Lui Mihai cel curajos, care ma incurajeaza in tot ceea ce fac. Impreuna facem lucruri minunate, dar cel mai mult ne place sa calatorim. Sa vedem lumea asta in lung si-n lat, sa gustam putin cate putin din cultura fiecarei tari si sa cunoastem oameni faini. Ne place sa traim emotii pe care mai apoi sa le povestim cu ceilalti.

S-ar putea să-ți placă și...